Міністерство охорони здоров'я винесло на обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо додаткового маркування зовнішньої упаковки лікарських засобів, розроблений Державною службою України з лікарських засобів.

Як наголошується у повідомленні прес-служба МОЗ, прийняття проекту дозволить державі унеможливити потрапляння фальсифікованих лікарських засобів у легальну мережу поставок.

Зокрема, нанесення відповідного маркування дозволить відстежити та ідентифікувати лікарський засіб у режимі реального часу, припинити реалізацію серії або конкретної упаковки лікарського засобу, виявити контрафактну продукцію, здійснити облік та контроль за переміщенням продукції.

Також це дозволить виробникам і дистриб'юторам отримати додатковий захист від реалізації фальсифікованих лікарських засобів в легальній мережі постачань.

Обов'язкове індивідуальне кодування дасть змогу виробником кожної упаковки лікарського засобу отримати інформацію про те, де і ким зроблений препарат, коли зроблений, його кінцевий термін придатності, а також оперативно отримати інформацію про наявність лікарських засобів та їх походження, отримати належні і якісні лікарські засоби.

У Міністерстві зазначають, що даний законопроект - це гармонізація нормативно-правових актів України щодо якості, безпеки та ефективності лікарських засобів з законодавством ЄС.

Як попереджають у відомстві, зміни в законодавстві ЄС, які набрали чинності у січні 2013 року, унеможливлять обіг фальсифікованих лікарських засобів і потенційно можуть призвести до виштовхування таких лікарських засобів на менш контрольовані ринки. Найбільш привабливими ринками з низки ознак (географічне розташування, обсяг ринку країни) є український, російський, білоруський і казахстанський ринок.

Як повідомляв ForUm, в Україні реалізують проект з обов'язкового маркування упаковок ліків унікальним номером і двомірним кодом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

396