На Чорнобильській АЕС розпочала роботу експертна місія Міжнародного агентства з атомної енергії, мета якої - розглянути причини, хід ліквідації та радіаційні наслідки часткового обвалення покрівлі і стінних конструкцій машзалу блоку №4, що сталося 12 лютого 2013 року.

За інформацією прес-служби ЧАЕС, до роботи місії залучені представники МАГАТЕ і міжнародні експерти в галузі радіаційної безпеки, нагляду за будівельними конструкціями, культури безпеки.

«Дана місія проходить на станції з ініціативи її керівництва. Адміністрація Чорнобильської АЕС звернулася в Міжнародне агентство з атомної енергії з проханням дати незалежну оцінку події та дій персоналу з ліквідації його наслідків», - підкреслив генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін.

Планується, що експерти ознайомляться з матеріалами проведених розслідувань, технічною і конструкторською документацією, результатами радіаційного моніторингу майданчика, відвідають місце події - машзал четвертого блоку ЧАЕС.

За результатами роботи місії експертами буде підготовлено офіційний звіт.

Як повідомляв ForUm, 12 лютого 2013 року на Чорнобильській атомній електростанції сталося часткове руйнування стінних панелей і частини легкої покрівлі машинного залу енергоблоку №4 над приміщеннями, які не обслуговуються. У зв'язку з цим будівництво об'єкту «Укриття» було припинено.

Заступник головного інженера ЧАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Новіков заявив, що працівники Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) не зафіксували змін радіаційного фону після обвалення.

Згідно з висновками комісій, які розслідували причини події, інцидент «не створив небезпеки для здоров'я і життя, не створив небезпеки для навколишнього середовища, і не призвів до зупинки роботи виробництва і аварією не вважається».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

689