Один із затриманих за вбивство військового у Лондоні був радикальним ісламським проповідником, повідомляє телеканал Sky News.

22 травня двоє зловмисників, один із яких упізнаний як 28-річний Майкл Адеболаджо, вбили військового недалеко від розташування частини у районі Вуліч на південному сході Лондона. За одними даними, на чоловіка напали з ножами і мачете, за іншими, нападники стріляли у жертву. Інцидент оголошений терактом, підозрювані - двоє чорношкірих британців нігерійського походження - затримані. Напад викликав хвилю протесту у суспільстві, кілька нападів на мечеті та акції ультраправих організацій.

«За заявами людей, які знали Адеболаджо, він був широко відомим радикальним проповідником. Люди також неодноразово бачили його, коли він роздавав ісламістські листівки на центральній вулиці Вулича. На якийсь час він навіть встановив стійку на вулиці, з якої роздавав друковані матеріали, що засуджують британський уряд за відправлення військ до Афганістану», - повідомляє телеканал.

Імовірні вбивці військовослужбовця у Лондоні раніше потрапляли у поле зору британських спецслужб.

За даними поліції, Адеболаджо був один час наближений до забороненої у Великобританії ісламістської організації «Аль-Мухаджирун». Він народився у сім'ї віруючих християн, але прийняв іслам після того, як закінчив навчання у коледжі в 2001 році.

У четвер поліція у рамках розслідування провела обшуки в лондонському районі Грінвіч і в графстві Лінкольншир. У Грінвічі, де проживав один із підозрюваних, були затримані чотири людини: три жінки і підліток.

Тим часом, британські ЗМІ назвали ім'я вбитого військовослужбовця. Ним виявився 25-річний Лі Рігбі (Lee Rigby), уродженець Манчестера. Він був барабанщиком і кулеметником у другому батальйоні Королівського стрілецького полку.


 
Рігбі служив в армії з 2006 року, а до Лондона був переведений у 2011 році. За словами його командира, раніше Рігбі проходив службу в Афганістані, Німеччині та на Кіпрі. У вбитого солдата залишилися дружина і дворічний син.

У зв'язку з убивством посилена охорона громадського порядку у Лондоні: на вулиці додатково виведено близько 1200 поліцейських.

За матеріалами: РІА «Новости», «Lenta.ru»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225