Голова Центральний виборчої комісії, обраний зі складу чинного комісії у разі відставки чинного глави, пропрацює один рік до чергової ротації, яка повинна пройти у червні 2014 року, вважає голова ЦВК Володимир Шаповал.

Він нагадав, що через рік постане питання про формування нового складу ЦВК, оскільки у червні 2014 закінчиться семирічний термін повноважень усіх членів ЦВК, крім Олександра Осадчука, який був призначений у лютому 2010 року.

«Один з варіантів: Верховна Рада у 2014 році повинна буде за поданням Президента призначити нових членів, і вони оберуть голову. Якщо, наприклад, випаде так, що мене звільняють найближчим часом, то звільняється вакансія, і члени ЦВК теоретично можуть ще до призначення нового члена комісії обрати зі свого середовища голову. Але цей голова, дійсно, буде обраний на рік, за винятком Осадчука», - заявив Шаповал в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Або, скажімо, пана Шаповала звільняють, призначають замість нього нового члена ЦВК, і чинний склад комісії обере його головою. Як би там не було, голова ЦВК за законом призначається на весь термін його повноважень як члена ЦВК. І не можна відкликати голову - так у законі», - зазначив він.

«Хто буде головою - не можу сказати, тому що, по-перше, не посвячений. По-друге - не хочу бути посвяченим. Я можу сказати тільки одне - відверто кажу, поклавши руку на серце: як людина, яка пропрацювала в ЦВК вже шість років, що немало, зацікавлений, щоб цей державний орган і далі функціонував нормально», - підкреслив Шаповал.

«Ви ж розумієте: робота організатора виборів в Україні - це об'єктивно зовсім інше, ніж подібна робота, наприклад, у ФРН або Швейцарії. І дуже важливо, щоб на цій посаді - сьогодні, завтра, через рік, через два роки - була людина, яка витримувала б курс на те, щоб комісія діяла не тільки законно, але і максимально об'єктивно», - додав він.

Нагадаємо, Шаповалу виповниться 65 років 25 травня.

Він заявив, що готовий до будь-якого рішення з приводу свого подальшого перебування на посаді голови ЦВК після досягнення ним 65-річного віку, який є граничним для державного службовця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

621