Головний прокурор Грузії Арчіл Кбілашвілі створив групу з восьми осіб, яка займеться розслідуванням злочинів, допущених під час і після воєнних дій з Південною Осетією у серпні 2008 року.

Раніше Кбілашвілі заявляв, що в головній прокуратурі буде створена спеціальна комісія з вивчення правових аспектів подій 2008 року. Прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі вважає, що влада Грузії, яка почала воєнні дії проти Південної Осетії, діяли неадекватно. Він допускає, що у справі про події 2008 року може бути допитаний і президент Михайло Саакашвілі. Про можливість допиту президента також говорила і міністр юстиції Грузії.

«Головний прокурор доручив розслідування кримінальної справи співробітникам департаменту військової поліції головної прокуратури, МВС і міністерства оборони», - йдеться в заяві головної прокуратури, поширеній у вівторок, передає РІА «Новости».

Грузинські війська в ніч на 8 серпня 2008 року атакували Південну Осетію і зруйнували частину її столиці Цхінвалі. Росія, захищаючи жителів Південної Осетії, багато із яких прийняли громадянство РФ, ввела війська в республіку і після п'яти днів бойових дій витіснила грузинських військових із регіону. Абхазія, яка з 1993 року також була фактично незалежною від Грузії, тим часом витіснила грузинські війська з верхньої частини Кодорської ущелини. Росія 26 серпня 2008 року визнала суверенітет двох автономій, що входили до складу Грузії і добивалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186