Напередодні міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова заявила, що МОЗ не закриває медичні установи у рамках реформи.

«Даних про закриття лікарень у нас немає, інформація такого роду необ'єктивна. Йдеться про реорганізацію медустанов для формування ефективного маршруту пацієнта», - повідомила міністр.

За її словами, в країні працює більше лікарень, ніж це необхідно населенню.

«Налічується 4,7 лікувального закладу та 80 ліжко-місць на 100 тис. осіб, хоча в країнах Євросоюзу ці показники становлять 2,6 і 65 відповідно», - сказала вона.

У МОЗ очікують, що впровадження інституту сімейного лікаря в рамках реформи знизить потребу населення у госпіталізації і навіть викликах швидкої. Це допоможе скоротити кількість ліжко-місць та оптимізувати бюджетні витрати, пише «Коммерсант-Украина».

«Зокрема, у Житомирській, Харківській та Донецькій областях ми дійшли висновку, що впровадження первинної медичної допомоги на 19% знижує кількість випадків госпіталізації і на 55% викликів швидкої», - пояснила Богатирьова.

За її словами, гострий брак сімейних лікарів (зараз їх налічується близько 6 тис., а необхідно близько 30 тис.) буде компенсуватися шляхом щорічного збільшення держзамовлення на підготовку таких фахівців.

«Змушувати перекваліфікуватися на сімейних лікарів ніхто не буде», - запевнила міністр охорони здоров'я.

Тим часом, за даними громадських активістів, за весь час проведення реформи було закрито понад 100 лікувальних установ.

«Такі повідомлення приходять регулярно із пілотних регіонів - Дніпропетровської, Донецької, Вінницької областей, - повідомив голова Незалежної профспілки працівників швидкої допомоги Максим Іонов. - У першій міській київській лікарні на Червоному хуторі через скорочення кількості ліжко-місць люди лежать у коридорах, а на рентген стоять черги по 30 чоловік!»

За словами Іонова, ліквідація медустанов відбувається не тільки в пілотних регіонах.

«Тільки у Миколаївській області було закрито як мінімум 15 фельдшерсько-акушерських пунктів, 3 пологових будинки, 1 лікарня. Жителі змушені їздити за допомогою за 30-60 км», - розповів він. На думку Іонова, сімейний лікар зараз «виконує функції диспетчера».

Як раніше повідомляв ForUm, в Україні відчувається різкий брак сімейних лікарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205