Сьогодні набув чинності указ Президента України Віктора Януковича «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 квітня 2013 «Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 травня 2012 року «Про забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами».

Текст указу опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» (№16 від 8 травня 2013р.).
Згідно з документом, указ набуває чинності з дня його опублікування.

Як раніше повідомляв ForUm, у відповідності з рішеннями РНБО, Кабінету Міністрів доручено подати на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби».

У законопроекті необхідно передбачити обов'язкове визначення під час державної реєстрації генеричних лікарських засобів їх біоеквівалентності, терапевтичної ефективності, наявності високих фармакоекономічних характеристик; скасування державної реєстрації лікарських засобів, у тому числі на підставі порушення процедури такої реєстрації, відсутності лікарського засобу на ринку України більше двох років з дати державної реєстрації.

Уряд повинен у тримісячний термін вжити заходів, спрямованих на врегулювання питань поводження з фальсифікованими, неякісними лікарськими засобами, в тому числі тими, термін придатності яких закінчився, щодо, зокрема: встановлення вимог до ведення первинного обліку, інвентаризації, паспортизації, подання статистичної звітності про обсяги утворення відходів; створення за участю Ради міністрів Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій необхідної промислової інфраструктури поводження з відходами; створення дієвої системи контролю за операціями поводження з відходами.

Кабміну доручено забезпечити у чотиримісячний термін введення у встановленому порядку державного регулювання цін (з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін) на лікарські засоби для лікування хворих на цукровий діабет, а також механізму часткового відшкодування вартості таких лікарських засобів за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Міністерству охорони здоров'я доручено забезпечити усунення в місячний термін порушень, встановлених перевіркою, проведеною Генеральною прокуратурою України відповідно до пункту 4 рішення РНБО від 25 травня 2012 року «Про забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами», введеного в дію указом Президента від 30 серпня 2012 р. №526, та вжити відповідних заходів реагування щодо посадових осіб, які допустили такі порушення.
 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

347