Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України повністю завершать очищення території військової частини у Лозовій Харківської області та на території колишніх військових складів 275-ї артилерійської бази в Новобогданівці Запорізької області до кінця 2013 року. Про це заявив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Григорій Марченко, повідомляє прес-служба ДСНС.

«Що стосується Новобогданівки, то ситуація була надзвичайно складною. Справа в тому, що піротехніки, які прийшли працювати сюди, пройшли чисто військову підготовку. Їх готували для знешкодження сучасних артилерійських снарядів, які за логікою мали розірватися при використанні. А тут склалася ситуація, що снаряди в результаті розльоту були приведені в бойову готовність, але з якоїсь причини деякі з них не вибухнули. Йшлося про десятки мільйонів снарядів. А значить з цієї кількості не розірвалися сотні тисяч боєприпасів так званої другої категорії», - сказав він.

За словами Марченка, снаряди були розкидані в радіусі 20 кілометрів від цієї бази.

«У 2006 році було прийнято рішення, що розмінування проводитиметься силам тоді ще Міністерства надзвичайних ситуацій України. З тих пір у Новобогданівці знешкоджено 36 тис. 600 тонн. Це 610 шістдесятитонних вагонів. Ці боєприпаси були знешкоджені протягом 2 років», - повідомив він.

Нагадаємо, 6 травня 2004 року за Новобогданівкою на території колишньої 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів Міноборони України, де зберігалося до 4,5 тис. умовних вагонів боєприпасів, сталася пожежа, що призвела до їх детонації. У результаті вибухів боєприпаси розліталися в радіусі 10-40 км. Пізніше Новобогданівські склади детонували ще кілька разів - у 2005 і 2006 роках.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

418