Ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу стало важливим кроком на шляху розвитку України як правової держави, наголошує Президент України Віктор Янукович, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

«Цей крок є підтвердженням бажання українського суспільства ламати старі стереотипи, впроваджувати сучасні правила і норми, модернізувати свою правоохоронну систему і міняти стандарти її діяльності», - заявив він, виступаючи на Всеукраїнській нараді працівників прокуратури про стан впровадження вимог нового Кримінального процесуального кодексу України у практичну діяльність правоохоронних органів та першочергові заходи щодо їх подальшого реформування.

Янукович нагадав, що прийняття нового КПК було одним із зобов'язань України перед Радою Європи.

На переконання Глави держави, радикальні і системні зміни, засновані на міжнародному досвіді та європейських стандартах, можуть забезпечити перехід від обвинувальної до змагальної моделі кримінального судочинства.

«Завдяки суттєвому обмеженню застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і розширенню переліку їх альтернативних видів нам вдалося змінити структуру цих заходів. Пріоритетну роль стали займати заходи, не пов'язані з утриманням під вартою, і в цілому відмічається позитивна тенденція до їх зростання», - підкреслив Янукович.

Він також зазначив, що такий новий для українського суспільства запобіжний захід, як домашній арешт, на сьогодні займає вже більше 7% в їх загальній структурі.

Президент також вважає позитивним істотне зниження загальної кількості всіх негласних слідчих дій, які здійснюються в рамках кримінального судочинства.

«Вважаю, що все це переконливо свідчить про правильність обраного шляху. Нам вдалося створити законодавчу основу сучасного кримінального судочинства європейського зразка», - підсумував Глава держави.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності з 20 листопада 2012 року - через 6 місяців після його опублікування.

Генеральний директор з прав людини і верховенства права Ради Європи Філіп Буайя заявив, що реформа прокуратури і є пріоритетом внутрішньої політики українського уряду.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259