НАТО звернулося до міністерства оборони Росії з проханням надати документи про виведення радянських військ із Афганістану в 1989 році. Про це пише «Коммерсант» з посиланням на власні джерела в альянсі, а також у Генштабі Росії.

Відповідний неофіційний запит з боку НАТО надійшов наприкінці березня.

Представники Північноатлантичного альянсу хочуть не тільки отримати доступ до радянської документації з цього питання, а й зустрітися з безпосередніми учасниками тих подій. Очікується, що переговори з цієї теми відбудуться наприкінці травня у рамках міжнародної конференції з безпеки, яку організовуватиме Міноборони в Москві.

Чисельність натовського контингенту в Афганістані на даний момент повністю збігається з кількістю радянських військових у цій країні до кінця 1980-х років і становить близько 100 тисяч військовослужбовців. У зв'язку з цим альянс має намір врахувати радянський досвід стосовно виведення військ, щоб не здійснювати тих же помилок, що СРСР.

Російська сторона, згідно з даними «Комерсанта», готова співпрацювати у цій сфері. Причому ця тема вже обговорювалася раніше в ході двосторонніх зустрічей російських і американських представників. Втім, на офіційному рівні НАТО не заявляє про використання радянського досвіду. Російські джерела припускають, що причиною тому є небажання альянсу прирівнювати свою операцію в Афганістані до радянської, яку Захід характеризує як «окупацію».

Виведення натовських військ з Афганістану має завершитися до 2014 року. Втім, західні країни побоюються, що місцеві сили безпеки не зможуть ефективно протидіяти тероризму. Зокрема, на думку США, там посилюється вплив «Аль-Каїди». У зв'язку з цим не виключено, що обмежений контингент все ж залишиться в країні. Чи будуть іноземні військові у такому разі брати участь у бойових діях, чи обмежаться роллю консультантів, поки невідомо.

У середині березня 2013 року британська газета The Independent повідомила про доповідь, підготовлену за замовленням британської влади, в якій досліджувався радянський досвід війни в Афганістані. Автори документа дійшли висновку, що Москва і НАТО здійснили одні й ті ж помилки, спробувавши нав'язати афганському населенню чужі йому ідеології: комунізм і демократію відповідно. Також у доповіді сказано, що і альянс, і СРСР залишили Афганістан зі слабкою і залежною від інших країн економікою і непопулярним, корумпованим урядом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229