Зупинка Вуглегірської ТЕС після пожежі в кінці березня ускладнила проблему збуту вугілля для шахт-постачальників, і вирішення цієї проблеми вимагає системних підходів, зазначає глава Донецької обладміністрації Андрій Шишацький.

«Аварія на Вуглегірській ТЕС ускладнила проблему збуту вугілля для шахт-постачальників. У першу чергу, це стосується державних підприємств «Макіїввугілля», «Красноармійськвугілля», «Селідоввугілля», «ШУ «Південнодонбаське №1». За минулий рік ці підприємства відвантажили на Вуглегірську ТЕС майже півтора мільйона тонн вугільної продукції», - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За словами донецького губернатора, область робить необхідні кроки для вирішення цієї проблеми, зокрема, вже укладено рамкову угоду з ДТЕК «Донецькобленерго» про викуп вивільнених обсягів вугілля.

Крім цього, за його словами, вихід з ладу ТЕС ускладнив питання перерозподілу обсягів збуту, газових марок вугілля, адже понад 200 тис. тонн щомісяця має бути реалізовано за рахунок споживання інших електростанцій регіону, щоб не допустити зниження видобутку вугілля на шахтах області.

Шишацький повідомив, що на сьогодні досягнуто домовленості з керівництвом ДТЕК «Донецькобленерго» щодо запуску на повну потужність всіх блоків генерації компанії, які можуть споживати вугілля марки «Г». Також на урядовому рівні прийнято низку рішень, які дадуть вугільним підприємствам можливість вийти зі складної ситуації, пов'язаної з відсутністю ринків для реалізації продукції. Так, Кабінет Міністрів України прийняв постанову про обмеження імпорту коксівного вугілля. За підрахунками фахівців, це дозволить споживати близько 3 млн тонн вітчизняного вугілля металургійними підприємствами.

Нагадаємо, пожежа на Вуглегірській ТЕС почалася із займання вугільного пилу в обладнанні другого блоку станції вдень 29 березня, потім вогонь поширився на дах будівлі енергоблоку, трансформатори, інше обладнання. Пожежа на ТЕС була ліквідована рано вранці 30 березня.

Унаслідок пожежі на Вуглегірській ТЕС знищені чотири енергоблоки, загинула одна людина і п'ятеро постраждали. Попередня причина пожежі - порушення герметичності системи подачі вугільного пилу і її загоряння.

Ставицький заявив, що робота Вуглегірської ТЕС буде відновлена ​​повністю, але про терміни поки говорити рано. У місті відновлено подачу води і газу, але немає теплопостачання.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250