Міноборони РФ відносить переговори з Україною щодо Чорноморського флоту до важких тем, але має намір вирішувати це питання у спокійному конструктивному ключі.

«Найбільш складним і масштабним питанням залишається забезпечення ефективної життєдіяльності Чорноморського флоту, що базується у Криму. Робота в цьому напрямі має непростий, комплексний характер і не переривається ні на один день», - заявив заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов, повідомляє «Интерфакс-Украина».

Він звернув увагу на висловлювання глави військового відомства України Павла Лебедєва щодо ЧФ.

Антонов підкреслив: «У Міноборони Росії виходять зі стратегічного, партнерського характеру відносин з українськими колегами. Саме у цьому ключі ми прагнули будувати наші відносини, у тому числі і щодо «важких» питань. Російська сторона переконана: всі проблеми можуть і повинні вирішуватися за столом переговорів. Якщо ж партнери для викладу своєї точки зору вдаються до публічної дипломатії з використанням ЗМІ, то це може свідчити про збої у нашому спілкуванні».

«Зі свого боку підтверджуємо готовність у спокійному, конструктивному ключі обговорювати за столом переговорів будь-які теми», - підкреслив заступник міністра оборони РФ.

Антонов також заявив, що механізми взаємодії між міністерствами оборони та генеральними штабами ЗС двох країн «відпрацьовані». Крім регулярних робочих зустрічей обов'язково кілька разів на рік (від 3 до 6) проводяться засідання на рівні керівництва відомств. Вживаються необхідні рішення з питань взаємодії у військовій і військово-технічній сферах.

За його словами, у ході першої зустрічі міністрів оборони 20 лютого цього року у Севастополі глава оборонного відомства України поставив перед російською стороною низку питань і висловив деякі пропозиції, які стосуються функціонування Чорноморського флоту, а також використання орендованих ним земель. «Йдеться, зокрема, про можливість реалізації деяких спільних будівельних інвестпроектів», - уточнив заступник міністра.

Він повідомив, що глава військового відомства Росії генерал армії Сергій Шойгу «висловив зацікавленість у розгляді конкретних міркувань української сторони, які, однак, так і не надійшли».

У цілому, зазначив Антонов, за час дислокації російського Чорноморського флоту в Криму відбулися певні зміни в місцях його розташування і у використанні конкретних об'єктів його життєдіяльності. У зв'язку з цим заступник міністра нагадав, що Росією більше 2 років тому було запропоновано провести їх інвентаризацію, підготувати проект угоди про інфраструктуру Чорноморського флоту, в якому «були б відрегульовані питання щодо нерухомого майна».

«Однак відповіді з Києва ми так і не отримали. У цьому зв'язку, не вирішивши головного і принципового питання, вкрай важко приймати рішення з приватним проектам. Саме про це міністр оборони Росії говорив Лебедєву в Севастополі», - заявив Антонов і зазначив, що робота з інвентаризації об'єктів Чорноморського флоту проводиться. Черговий її етап пройшов у Криму 10-11 квітня під керівництвом зовнішньополітичних відомств двох країн.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, міністр оборони України Павло Лебедєв, перебуваючи на виставці озброєнь у Бразилії, заявив, що Україна запропонувала Росії низку спільних проектів у сфері військово-технічного співробітництва, але вже два місяці не отримує відповіді від Міноборони РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192