Збільшення кількості імпортних автомобілів на українському ринку призвело до втрати позицій вітчизняного виробника.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу на тему «Чи може Україна виробляти конкурентоздатні автомобілі?» заявив віце-президент Асоціації «Укравтопром» Юхим Хазан.


«В останні роки спостерігалося зростання невідповідності між завезенням імпортної та вітчизняної продукції за всіма видами автомобільної промисловості: легкових, вантажних автомобілів, автобусів. Це призвело до втрати позицій українських виробників на авторинку», - сказав Хазан.

За його словами, у 2008 році внутрішня потреба українського ринку в імпортних автомобілях задовольнялася на 49%, а у 2012 році - на 80%.

«З 2010 року імпорт легкових автомобілів зріс. У 2010 - на 75% у порівнянні з попереднім років, у 2011 - на 58%, у 2012 - на 21%. На територію України у 2012 році імпортували автомобілів на 4,3 млрд доларів, а на експорт пішло автомобілів на 0,3 млрд доларів.

Обсяг продажів українських автомобілів має тенденцію до зниження. Завантаження наших підприємств торік не перевищувала 20%. Це призводить до зростання цін і товар втрачає конкурентоспроможність.

Собівартість вітчизняної продукції зросла в порівнянні з 2008 роком удвічі.

Основний ринок збуту наших авто - це країни СНД, в першу чергу, Росія. Туди надходило 95-97% від експорту. З 1 вересня 2012 року був введений утилізаційний збір у РФ і це знизило конкурентоспроможність українських легкових авто, а вантажні автомобілі і автобуси взагалі стали неконкурентоспроможними на території РФ. Ми втратили зовнішній ринок, і це позначилося на падінні обсягів виробництва», - зазначив він.

Як повідомляв ForUm, Україна ввела мита на імпорт легкових автомобілів.

Нагадаємо, у відповідь на дії Росії Україна ввела утилізаційний збір на ввезення російських автомобілів і автобусів (постанова Кабміну від 3 вересня 2012 року).

З 1 вересня п. р. Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. За оцінкою експертів, дія утилізаційного збору може зробити українські автомобілі в РФ на 10-12% дорожче. Збір був введений з метою захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до ВТО.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246