Євросоюз може повернутися до підписання Угоди про асоціацію з Україною, у разі його провалу в листопаді цього року, не раніше літа 2015 року, вважає посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

«Наше керівництво вклало серйозний політичний капітал, але двічі ризикувати цим політичним капіталом ЄС не стане, якщо не побачить конкретних результатів», - сказав він у вівторок у Відні на конференції «Україна - погляд зсередини», організованій The Economist за підтримки Фонду «Ефективне управління».

Томбінський пояснив, що у 2014 році Євросоюз буде думати не про Україну, а про вибори в Європарламент, про реформування економічної політики, про вимоги Великобританії щодо нової Угоди про Євросоюз, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Коли у березні 2015 року в Україні будуть проходити президентські вибори, в Євросоюзі теж будуть серйозні зміни, тому мало шансів, що Україна залишиться в центрі уваги», - зазначив посол ЄС.

Коментуючи свої враження від перших шести місяців роботи в Україні, він сказав, що українська політика нагадує йому клаптеву ковдра: вибираються певні заходи, мало пов'язані один з одним, з рекомендацій то МВФ, то ЄС, то Росії. При цьому вони ніяк не пов'язані між собою.

«А в цілому стратегії немає», - вважає Томбінський.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226