Комітет сенату США з правових питань схвалив законопроект про заборону продажу штурмової зброї. За заборону проголосували десять сенаторів, проти - вісім. Про це повідомила Associated Press.

Документ підготувала сенатор-демократ Дайен Файнстайн після масового вбивства в школі «Сенді Хук» у грудні 2012 року. Тоді місцевий житель Адам Ленза відкрив вогонь зі зброї, якою на законних правах володіла його матір. Унаслідок стрілянини загинули 20 дітей і шість дорослих, після чого стрілок наклав на себе руки.

Представлений Файнстайн законопроект передбачає заборону на 157 моделей зброї, включаючи напівавтоматичну гвинтівку AR-15, якою користувався Адам Ленза. Також законопроект забороняє гвинтівкові магазини, що містять більше десяти зарядів.

У тексті документа зазначено, що заборона не поширюється на 2258 моделей спортивної та мисливської зброї.

Законопроект також регулює обіг вже наявної на руках стрілецької зброї. Так, він встановлює обов'язкову перевірку ФБР збройової історії у випадку перепродажу штурмових гвинтівок.

Заборона на штурмову зброю діяла у США з 1994 по 2004 рік. По ній зброя потрапляла під заборону, якщо вона володіла двома будь-якими забороненими «штурмовими» характеристиками. За новим законопроектом достатньо однієї такої характеристики.

Також законопроект на відміну від попереднього закону забороняє власникам модифікувати зброю до стану «штурмової». Крім цього, в попередньому законі було прописано його термін закінчення - 10 років, у той час як новий законопроект передбачає безстрокову заборону, пише «Lenta.ru».

Проти будь-яких федеральних обмежень на зброю виступає Республіканська партія, яка займає більшість місць у нижній палаті Конгресу США. Їх позицію підтримує частина демократів із сільської місцевості. Кілька таких демократів проголосували проти законопроекту на засіданні сенатського комітету.

Після масового вбивства в «Сенді Хук» президент США Барак Обама доручив спеціальній комісії виробити пропозиції щодо поліпшення контролю за зброєю.

Обама оприлюднив список таких заходів 16 січня. Серед них заборона на штурмову зброю і багатозарядні магазини, посилення покарання за нелегальну торгівлю зброєю, а також ускладнення процедури легальної покупки вогнепальної зброї.

Пропозиції Обами розкритикувало американське збройне лобі на чолі з Американською стрілецькою асоціацією. На думку критиків, запропоновані заходи торкнуться тільки законослухняних громадян.

Як повідомляв ForUm, віце-президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання користувачів Facebook, порадив американцям закуповувати для самооборони рушниці, а не напівавтоматичну зброю. Відеозапис його інтерв'ю опубліковано на сайті Білого дому.

Нагадаємо, в США ажіотаж на зброю призвів до його дефіциту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280