Правозахисна організація Amnesty International закликала владу України не видавати колишнього прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова у цю країну, де йому можуть загрожувати тортури або інші тяжкі порушення прав людини.

Правозахисники також закликали Київ негайно звільнити Абдулладжанова, повідомляє радіо «Свобода».

Таджикистан вимагає від України видати Абдулладжанова, якого там звинувачують в організації злочинної групи, спробі захоплення влади, тероризмі, диверсії, розкраданні державного майна.

Сам Абдулладжонов теж заявляв про загрозу його життю в разі екстрадиції на батьківщину.

В даний час він перебуває в Україні під тимчасовим арештом.

Його затримали на початку лютого в аеропорту «Бориспіль». За даними Інтерполу, Абдулладжанав перебував у розшуку як особа, причетна до організованих транснаціональних злочинних груп і тероризму.

У Таджикистані Абдулладжанова звинувачують у замаху на президента Емомалі Рахмона в 1996 році і причетності до збройного заколоту в 1998 році.

Протягом останнього десятиліття Абдулладжанов жив у США. Він був прем'єр-міністром Таджикистану в 1992-1993 роках. У своєму останньому інтерв'ю радіо «Свобода» він стверджував, що дійсно виграв президентські вибори в 1994 році, і Рахмон незаконно оголосив себе переможцем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242