Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сподівається, що угода про подальше спрощення візового режиму з Україною набуде чинності до літа. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції після завершення 16-го саміту Україна-ЄС у Брюсселі.

«Сподіваюся, угода може набути чинності в першій половині цього року», - сказав Баррозу, повідомляє «УНІАН».

Президент Єврокомісії зазначив, що в питанні лібералізації візового режиму з Україною комісія готова працювати досить швидко. При цьому він звернув увагу на те, що комісія очікує третій звіт від України щодо виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму, після оцінки якого може бути ухвалене рішення про перехід до другої фази реалізації плану.

Нагадаємо, Україна і ЄС підписали угоду про внесення змін до угоди про спрощення оформлення віз 23 липня 2012 р.

Зміни передбачають подальше спрощення у вимогах щодо надання документів при поданні заявок на візи для журналістів та водіїв міжнародних вантажних і пасажирських перевезень, а також спрощення для технічного персоналу, який супроводжує журналістів, близьких рідних громадян однієї з країн ЄС, осіб, які супроводжують тих, хто подорожує з метою вирішення медичних проблем, представників громадянського суспільства, які направляються для участі у семінарах, тренінгах та ін., осіб, які їдуть для участі в міжнародних виставках симпозіумах і семінарах, а також представників релігійних організацій, які беруть участь в офіційних транскордонних програмах співробітництва ЄС.

Нові домовленості також передбачають більш чітке визначення, кому, коли і на який період повинні видаватися багаторазові візи.

Так, багаторазові візи терміном дії 5 років повинні видаватися членам національних і регіональних урядів та парламентів, Конституційних і Вищих судів, постійним представникам офіційних делегацій, які представляють Україну на зустрічах, консультаціях і переговорах, партнери, дружини, діти і батьки громадян України, які легально проживають на території країн ЄС, а також бізнесменам, які регулярно відвідують Європу в цілях бізнесу.

Крім того, нові зміни передбачають, що 5-річні багаторазові візи повинні надаватися національним і регіональним прокурорам, їхнім заступникам, дружинам, дітям і батькам, які відвідують громадян ЄС, що проживають на території країни громадянства, а також представникам технічного персоналу, який обслуговує журналістів.

Багаторазові візи терміном дії один рік повинні надаватися водіям, які здійснюють міжнародні вантажні чи транспортні перевезення, персоналу міжнародних поїздів, особам, які беруть участь у наукових, культурних і спортивних подіях, учасникам міжнародних спортивних змагань, представникам громадянського суспільства, які часто подорожують до країн-членів ЄС з метою участі в семінарах і конференціях, особам, які беруть участь у міжнародних виставках і конференціях, представникам релігійних організацій.

Документ також передбачає можливість безвізових подорожей для власників біометричних службових паспортів на період до 90 днів протягом 180 днів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

500