Український Нафтогаз знайшов союзника у Німеччині. Найбільший нафтогазовий трейдер RWE почав реверсні поставки природного газу в Україну, повідомляє впливова німецька газета Die Welt у своїй статті «Україна на роздоріжжі - природний газ або незалежність». Німецькі ЗМІ вже не вперше зазначають, що Росія затискає Україну у лещата, будуючи обхідні газопроводи і заганяючи країну у Митний союз, пишуть «Версії».

Die Welt нагадує, що Україна сьогодні є найбільшим споживачем російського газу, проте через «спірний договір Путіна і Тимошенко 2009 року» Київ платить за газ одну із найвищих цін у Європі. Тільки за минулий рік Україна заплатила Газпрому понад 11 млрд. доларів, повідомляє видання.

Не дивно, що Україна шукає альтернативу сформованій ситуації. Як не парадоксально, але вигідніше купувати російський газ у Європі, куди він поставляється за більш низькою ціною.Через технічні обмеження в Україну можна прокачати лише близько 1,5 млрд. куб. м газу. Домовленості ж з німцями передбачають можливість нарощування поставок протягом 2013 року до 8 млрд. кубів. Тому в перспективі будуть використовуватися газопроводи Словаччини.

У Росії розуміють, що Газпром ризикує втратити мільярди доларів, і тому, як пише німецька газета, використовують всі свої лобістські можливості, щоб не допустити формування у східній Європі нового газового альянсу.

До речі, наприкінці вересня 2012 року комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявляв, що реверсні поставки газу зі Словаччини в Україну стануть можливі менш, ніж за два роки. «Для газового ринку ЄС, як і для українського, Росія залишається найважливішим партнером. Але Брюссель усвідомлює необхідність диверсифікації поставок», - зазначив єврокомісар.

Активніше працювати на газовому ринку України мають намір й інші німецькі важковаговики. 2 липня 2012 року Нафтогаз підписав протокол з корпорацією Ferrostaal про модернізацію обладнання на газокомпресорній станції Бар магістрального газопроводу «Союз» у Вінницькій області.

У політичних колах Німеччини позиція України знаходить розуміння. Депутат Бундестагу від правлячої партії ХДС Карл-Георг Вельманн заявив, що Німеччина повинна підтримати Україну в її прагненні добитися більшої незалежності від російського газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237