Верховний суд Польщі визнав, що ритуальний забій тварин вступає в суперечність із законодавством країни, і, відповідно, має бути скасований. Про це 28 листопада повідомляє «Польське радіо».

Генеральному прокурору вдалося довести, що закон 2004 року про дозвіл ритуального забою тварин, який практикується за нормами халяля в ісламі і кашрута в іудаїзму, не відповідає нормам закону 1997 року, згідно з яким худоба може бути забита тільки після того, як була оглушена.

Заборона мала б набути чинності тільки з нового року, однак 1 січня 2013 року в Європейському союзі, куди входить Польща, починає діяти єдиний закон, який повинен скасувати це рішення. За новими нормами, тварин перед забоєм обов'язково потрібно оглушити, однак для забою згідно з релігійними практиками робиться виключення.

У Польщі існує невелика єврейська громада, а кількість мусульман обчислюється десятками тисяч, зазначає «BBC». Переважно м'ясо, підготовлене відповідно до релігійних традицій, йде на експорт в арабські країни - Туреччину та Ізраїль.

У травні 2009 року Європарламент проголосував за дозвіл ритуального забою тварин у державах-членах ЄС. За місцевою владою залишається можливість встановлювати власні правила, однак з 27 країн-членів ЄС тільки Швеція заборонила такого роду релігійні практики.

У 2011 році нижня палата парламенту Нідерландів схвалила законопроект, що забороняє забій худоби без попереднього оглушення, однак перша палата - Сенат - відхилила його.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

353