Група українських депутатів і експертів виступила з пропозицією до депутатів Державної думи РФ провести відкриті парламентські слухання про шляхи вирішення проблем, що накопичилися у відносинах між Україною і Росією. Офіційне звернення направлено на ім'я голови Держдуми Сергія Наришкіна і лідерів думських фракцій. Повний текст розміщено на сайті російської «Независимой газеты».

На думку підписантів, стан україно-російських відносин не відповідає положенню Договору про дружбу, співробітництво і партнерство, який був укладений 31 травня 1997 року. «Між нашими країнами час від часу виникає криза довіри, відбувається небезпечне зниження рівня і звуження змісту співпраці», - йдеться у документі. Наріжними проблемами, на думку української сторони, стали питання ціноутворення, постачання і транзиту природного газу. «Це не тільки зачіпає життєві інтереси населення України, але й активно використовується противниками всебічного україно-російського зближення», - йдеться у документі.

Звернення підписали голова фракції Партії регіонів у Верховній раді Олександр Єфремов, голова фракції Народної партії Ігор Шаров, депутати Володимир Олійник, В'ячеслав Богуслаєв, Олена Бондаренко, президент НАН України Борис Патон, представники наукового та експертного співтовариства академіки Валерій Геєць, Володимир Семиноженко, Дмитро Ківа, Віктор Бар'яхтар та інші, передають «Версии.com».

Ініціатори звернення вважають, що в зараз накопичилося безліч запитань, які необхідно розглянути спільно з членами російського парламенту. Це і поглиблення інтеграційних процесів між двома країнами, розвиток міжрегіональних зв'язків, спільна оборонна політика, і, зрозуміло, газове питання.

«Я підписав цей лист з простої причини - у відносинах Росії і України настав застій, - пояснив народний депутат Володимир Олійник. - Накопичилася маса проблем, які не вирішуються роками. Звичайно, у нас існують міжпарламентські групи України і Росії, але вони давно не збиралися. Укладено і міжпартійний договір між Партією регіонів і "Єдиною Росією". Однак найважливіші для наших країн питання, перш за все, питання ціни на газ, не обговорюється. Як писав класик, свого часу квартирне питання зіпсувало наших громадян. Так от, сьогодні відносини України і Росії псує горезвісне газове питання. Часом складається відчуття, що за політику Росії щодо України відповідають менеджери «Газпрому». Ми вважаємо, що настав час винести цю тему на міжпарламентське обговорення».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307