На півночі Єгипту внаслідок безладів потерпіли приблизно 400 осіб. Як повідомляють сьогодні єгипетські ЗМІ, найбільш серйозні сутички між противниками і прихильниками президента Мухаммеда Мурсі та його недавніх указів сталися у вівторок в Ель-Махаллі ель-Кубра (провінція Гарбія, за 80 км від столиці).

У цьому місті у дельті Нілу, яке вважається колискою "революції 25 січня", протягом усього попереднього дня не припинялися сутички, які ближче до вечора переросли у справжні вуличні бої з використанням вогнепальної зброї. Тисячі активістів опозиційних сил намагалися взяти штурмом місцевий офіс «Братів-мусульман», які чинили запеклий опір атакуючим. У хід йшли камені, «коктейлі Молотова», протестувальники і ті, хто оборонявся, нападали один на одного зі шматками арматури і бітами. У «перестрілці» пляшками із запальною сумішшю одна із них влучила у розташовану поблизу заправну станцію, після чого на бензоколонці спалахнула сильна пожежа, передає «ИТАР-ТАСС».

 

У результаті число потерпілих досягло близько 330 чоловік. 117 єгиптян доставлені у лікарні з вогнепальними пораненнями, головним чином картеччю. Правоохоронці, які кілька годин спостерігали за подіями відсторонено, після опівночі вирішили втрутитися. Для розгону натовпу вони застосували сльозогінний газ і, вклинившись у лави тих, хто бився, стали між ними живим щитом. Тільки після цього ситуацію вдалося трохи заспокоїти.
 
 
Напруженою залишається обстановка і в головних північних «воротах» Суецького каналу - місті Порт-Саїді. Там сутички спалахнули також після спроби демонстрантів атакувати офіс ісламістів. Останні, повідомляють очевидці, підготувалися завчасно, озброївшись палицями, ножами, рушницями і касками. У заворушеннях потерпіли більше 50 осіб, в основному, противники нинішнього режиму. 16-річний підліток отримав вогнепальне поранення у груди і був доставлений в критичному стані в госпіталь.

 
В Ель-Мансурі, розташованому на північ від Каїра, маніфестантам вдалося прорватися у штаб-квартиру «братів» і спалити її. У сутичках з ісламістами і поліцейськими, які підоспілі їм на допомогу, вогнепальні та ножові поранення отримали 25 опозиціонерів.

Сутички з силовиками не припинилися вночі і в районі Тахрір. На прилеглих вулицях поліція обстрілює демонстрантів гранатами з газом. На самій площі, де залишаються кілька тисяч осіб, які беруть участь в оголошеному опозицією безстроковому страйку, настало затишшя. Зі встановленої там трибуни молоді артисти виконують революційні пісні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306