Майже тиждень Ізраїль і рух ХАМАС, який контролює сектор Газа, обмінюються авіаударами. Конфлікт так загострився, що ізраїльська влада 19 листопада висунула представникам ХАМАС ультиматум, погрозивши «повністю військовим вирішенням проблеми через 36 годин».
 
Правда, наступного дня ізраїльська влада відстрочила широкомасштабну кампанію у зв'язку з переговорами з представниками ХАМАСу, що проходять в столиці Єгипту. У Каїрі кожна сторона конфлікту заявила, що не проти перемир'я, але висунула свої умови. Схоже, що ні Ізраїль, ні ХАМАС виявилися не готові йти на поступки, оскільки взаємні обстріли відновилися.

Незабаром світові ЗМІ повідомили, що ВПС Ізраїлю розкидали над північчю сектора Газа листівки, в яких міститься заклик до жителів регіону, чиї будинки знаходяться поруч з ізраїльським кордоном, якомога швидше евакуюватися. Чи означає це, що незабаром почнеться наземна операція і Ізраїль введе свої війська в сектор Газа, влада країни не повідомляє.

Наскільки небезпечною може виявитися наземна операція, як переживають військовий конфлікт ізраїльтяни і як влада країни захищає своїх громадян, ForUm'у розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель.

- Пане посол, яка ситуація сьогодні в Ізраїлі?

- Зараз для ізраїльтян нічого незвичного не відбувається, на жаль. Південні міста Ізраїлю, прилеглі до сектору Газа, регулярно піддаються ракетному обстрілу. ХАМАС обстрілює Ізраїль ракетами «Касам» або «Фаджр», а Ізраїль збиває ці ракети за допомогою системи протиракетної оборони «Залізний купол». Запустили в роботу цю систему тільки торік - перший комплекс «Залізного куполу» встановлений під містом Беер-Шева. Ще два комплекси - під Ашкелон і Ашдод.

- Тобто, поряд з містами, які найбільше страждають від обстрілів?

- Ашкелон, Сдерот, Ашдод страждають регулярно, і на їхню територію припадає основна маса обстрілів. На сьогоднішній день ми змушені говорити і про те, що під обстрілом знаходяться також Тель-Авів, Рішон ле Ціон і навіть Єрусалим.

Статистика така: у 2011 ХАМАС випустив по Ізраїлю близько 390 ракет. Результат цих обстрілів - троє ізраїльтян загинули і 38 поранені. За десять місяців цього року ХАМАС випустив по Ізраїлю 573 ракети. З 14 листопада, коли був ліквідований Ахмад Джабарі (лідер бойового крила ХАМАС - Ред.), загинули троє ізраїльтян і 45 були поранені.

Але мала кількість жертв - це не наслідок того, що ХАМАС погано цілиться. Наша держава вживає всі можливі заходи, щоб убезпечити своїх громадян. І мова йде не тільки про проведення військових операцій або встановлення системи ПРО. В Україні, наприклад, не знають, що ось уже тридцять років, як у нас зводяться будинки з особливим плануванням: одна кімната в будинку обов'язково повинна бути укріплена більше, ніж інші. Це потрібно для того, щоб сім'я могла сховатися в квартирі, якщо не встигає спуститися в притулок.

- А які втрати в секторі Газа?

- Втрати в Газі, звичайно, незрівнянно більші. Але втратами не можна мірятися. Від цього конфлікту страждають всі. Ми намагаємося уникнути даремних жертв, але, на жаль, ми живемо в такому регіоні, де військова стриманість у відповідь на агресію розцінюється як прояв слабкості. Усі закликають нас до стриманості. Ми ж не можемо у відповідь на одну ракету, що прилетіла з боку Гази, випускати теж тільки одну. Це абсурд. Ми обчислюємо не кількість жертв, а те, наскільки ефективно Ізраїль здатний захистити своїх громадян.

- Чи є в Ізраїлі паніка? Чи покидають ізраїльтяни свої домівки?

- Ніякої паніки серед населення південних міст немає. Але люди, звичайно, страждають, порушений весь ритм їхнього життя, не працюють школи, садки, всі турбуються про своїх близьких.

- У разі прийняття рішення про початок наземної операції, чи буде ізраїльська армія наносити удари по житлових районах сектора Газа? Наскільки великий ризик, що постраждають або загинуть мирні жителі цієї території? І наскільки це небезпечно для ізраїльських солдатів?

- Наземна операція більш щадна для мирного населення, ніж ракетна чи авіаудари. Звичайно, ми володіємо достатніми можливостями для того, щоб ліквідувати терористичні інфрастуктури ракетними ударами. Але проведення наземної операції - це більш гуманне рішення, яке дозволяє уникнути руйнувань і масових жертв серед мирного населення. І, звичайно, в цьому випадку прогнозовано зростуть наші втрати серед військовослужбовців. Це неминуче. Якщо ми йдемо на такий крок - це і є прояв нашої стриманості і нашої відповідальності. І все таки, ми сподіваємося, що ще можна уникнути такого варіанту розвитку подій.

- Нещодавно прозвучала заява лідерів ХАМАСу про те, що вони збираються відновити терористичну діяльність на території Ізраїлю. Чи підсилює влада заходи безпеки?

- ХАМАС ніколи не говорив, що він припиняє терористичну діяльність проти нашої держави, так що і в цій заяві немає нічого нового для нас. Більш того, ХАМАС взагалі не визнає Держави Ізраїль. Мета ХАМАСу, від якої він не відмовляється, - це ліквідація незрозумілого йому «сіоністського утворення».

- Бойові дії призвели до скорочення туристичних потоків?

- Туристичний потік за цей рік стабільно зростав, у тому числі і з України. У порівнянні з минулим роком, кількість туристів-українців зросла на 51%. А за весь період з початку січня по жовтень 2012 р. Ізраїль відвідали більше трьох мільйонів туристів з усього світу. Ми захищаємо наших туристів так само, як і захищаємо своїх громадян.

- Пане посол, зараз сім'ї співробітників вашого посольства знаходяться в зоні бойових дій. Як вам вдається зберігати спокій у такій ситуації? Чи планує хтось із ваших співробітників повернутися на Батьківщину, щоб бути поруч зі своїми близькими або навіть взяти участь у захисті своєї країни?

- Звичайно, наші родини в Ізраїлі. Звичайно, ми турбуємося. Усе, про що ми говорили, - про бомбосховища, про обстріли, про заклики резервістів, - це все наше життя, життя наших дітей.
 
Усе, про що ми говоримо, - це не кіно, це не телевізор. Ми обговорюємо не постановочні кадри стрингерів. І якщо ми говоримо про наземну операцію в Газі, туди ж підуть не найманці, не війська якоїсь коаліції. Ми говоримо про наші сім'ї, дітей, друзів, про сусідів. А що стосується дипломатів, то кожен з нас розуміє, що він виконує свій обов'язок перед державою.
І якщо наш обов'язок - це працювати для держави за кордоном, то ми це і робимо.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1099