Президент України Віктор Янукович дав старт початку будівництва лінії електропередачі між Рівненською, Хмельницькою АЕС та підстанцією «Київська», яка дозволить максимально використовувати встановлені для цих електростанцій потужності. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

Запуск будівництва, яке розпочалося в селі Наливайківка Макарівського району Київської області, відбувся в режимі відеоконференції з приміщення центрального диспетчерського залу НЕК «Укренерго» у Києві.

Президент подякував усім, хто долучився до реалізації цього проекту. «Спасибі всім, хто брав участь у підготовці, проектуванні цієї роботи, тим, хто сьогодні вже працює над створенням умов стабільного забезпечення центру України, Києва та Одеси», - сказав він.

«Створення проекту будівництва ліній електропередач, що забезпечують перетікання електроенергії з атомних електростанцій Хмельницької та Рівненської, - це завдання, виконання якого ми повинні завершити вже у 2014 році», - підкреслив Янукович.

Президент ознайомився з діяльністю НЕК «Укренерго» і системою управління об'єднаними енергетичними системами України. Директор НЕК «Укренерго» Анатолій Ходаківський також продемонстрував на диспетчерському щиті майбутню лінію електропередачі між Рівненською та ХмельницькоюАЕС з ПС «Київська» в загальній схемі об'єднаних енергетичних систем країни.

У 2004 році в Україні було введено в експлуатацію два атомні енергоблоки потужністю по 1000 МВт на Рівненській та Хмельницькій АЕС - це призвело до концентрації в західному регіоні понад 5000 МВт генеруючих потужностей.

Наявні лінії електропередач мають обмежену пропускну здатність, що призводить до «замиканяя» потужності АЕС західного регіону.

Проект будівництва «Лінія електропередачі 750 кВ Рівненська АЕС - підстанція« Київська» здійснюється з метою максимального використання встановленої потужності Рівненської та Хмельницької АЕС, підвищення стабільності електропостачання споживачів центральної частини об'єднаної енергосистеми України (в тому числі Київського енергетичного вузла), винесення мережі 750 кВ із забрудненої зони ЧАЕС.
Замовник проекту - державне підприємство НЕК «Укренерго», його загальна вартість - 400 млн євро (300 млн - кредити ЄБРР та Європейського інвестиційного банку, 100 млн - власні кошти НЕК «Укренерго»).

Загальна протяжність лінії «Рівненська АЕС - «Київська» складе 353 кілометри. ЛЕП пройде по території Рівненської, Житомирської та Київської областей.
Введення її в експлуатацію заплановано на 2014 рік. Очікується, що щорічний економічний ефект від поліпшення передачі електроенергії із західних областей у центральний регіон завдяки реалізації проекту будівництва повітряної лінії 750 кВ «РАЕС - «Київська» складе близько 900 млн гривень.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354