Комплекс заходів, що вживаються сьогодні владою, повинен привести до зниження цін на ліки протягом декількох місяців. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, повідомили ForUm'у в прес-службі чиновника.

За його словами, у результаті плідної співпраці з учасниками ринку уряду вдалося вийти на підписання Меморандуму, в якому виробники і продавці взяли на себе зобов'язання не тільки знизити ціни на вітчизняні «соціальні» ліки на 20%, а й здешевити інші лікарські засоби, максимально наблизивши ціни в аптеках до оптово-відпускних цін виробників.

«Ми не маємо права допускати подальшої деградації здоров'я нації. Ми однаково зацікавлені в тому, щоб сумлінні виробники розвивали якісне виробництво і були захищені від недобросовісної конкуренції та відвертого фальсифікату», - сказав Клюєв.

Він заявив, що в свою чергу уряд зобов'язується забезпечити підтримку вітчизняних виробників. Як приклад секретар РНБО навів наміри переорієнтувати державні закупівлі лікарських засобів на препарати вітчизняного виробництва, виготовлені в умовах повного циклу, а також - ввести систему держзакупівель ліків і медичних виробів за принципом «одне найменування - один лот». Клюєв висловив упевненість, що всі сумлінні виробники й продавці медичних препаратів самі зацікавлені у викоріненні корупції в системі, що також допоможе знизити ціни для простого споживача.

За його словами, корупцію видно неозброєним поглядом - досить лише подивитися на динаміку зростання цін на окремі групи препаратів при закупівлі за бюджетні кошти. Наприклад, середньозважена роздрібна ціна упаковки іноземних лікарських засобів, що впливають на кровоносну систему, у 2012 році склала 65,42 грн (128% від оптової), а вже ціна бюджетних закупівель - 260 грн, тобто вже вп'ятеро вище оптової, заявив секретар РНБО України.

Він повідомив, що серед запланованих заходів - впровадження системи декларування виробниками оптово-відпускних цін на препарати, які можуть закуповувати медичні заклади, що фінансуються з державного або місцевих бюджетів.

Якщо ціни виробників будуть публікуватися на відповідних сайтах, буде дуже просто перевірити адекватність будь-якої закупівлі за держкошти, пояснив Клюєв.

Він заявив, що за останні роки ціни на ліки і в роздрібному продажі зросли в кілька разів більше, ніж на переважну більшість інших товарів. Згідно з даними РНБО, з 2005 року середньозважена ціна лікарської упаковки на українському ринку зросла вчетверо (з 4,7 грн /уп. до 19,2 грн/уп.), що набагато перевищує темпи інфляції в країні, повідомив Клюєв. За його словами, за підсумками 2011 року середньозважена ціна лікарських засобів іноземного виробництва в наших аптеках склала 40 грн, вітчизняного - 9 грн. Тільки у 2011 році ціна на окремі препарати зросла на 278%.

«Що робити пенсіонеру, коли доступних для нього ліків з кожним роком стає все менше? Це неприпустимо! Це обов'язок держави забезпечити соціально незахищеним верствам населення доступ до якісних медпрепаратів», - підкреслив Клюєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330