До 2020 року всі діти-сироти повинні виховуватися в прийомних сім'ях. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

За його словами, таке завдання ставить перед державою і суспільством Національна стратегія профілактики соціального сирітства до 2020 року.

Тігіпко повідомив, що за останні роки спостерігається позитивна тенденція, зокрема ще у 2009 році в Україні налічувалося 100 787 дітей-сиріт, а на сьогодні - 95545 дітей.

Також він додав, що переважна більшість сиріт живуть у дитячих будинках сімейної форми виховання, але в той же час 21.5 тис. дітей ще знаходяться в традиційних інтернатах.

За словами міністра, Національна стратегія припускає, що всі діти-сироти повинні виховуватися в дитячих будинках сімейного типу або бути усиновленими.

Також він додав, що вже з червня поточного року на 12 тис. буде збільшена кількість соціальних працівників. Він пояснив, що це будуть своєрідні соціальні дільничні, які моніторитимуть ситуацію в багатодітних, неповних та неблагополучних сім'ях і надаватимуть їм допомогу.

Тігіпко зазначив, що стратегія також передбачає будівництво інтернатів денного перебування дітей. За його словами, в таких інтернатах зможуть перебувати діти, батьки яких працюють і їм немає на кого залишити дитину.

Тігіпко також додав, що перегляду потребує і політика соціальної допомоги сім'ям. За його словами, тільки 23% допомоги від держави отримують справді бідні родини. Він додав, що ця ситуація буде змінена, але в той же час підкреслив, що держава не буде вдаватися до непрямої оцінки доходів сімей.

У свою чергу глава представництва Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) Юкіе Мокуо впевнена, що українська Національна стратегія дозволить значно поліпшити ситуацію з захистом прав дітей в Україні.

Також вона додала, що проблема захисту дітей повинна бути пріоритетом у діалозі Україна-ЄС.

Дмитро Хилюк,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

772