Аварія російського літака АН-30 у Чехії сталася через несправність стійки шасі, повідомив представник Міноборони РФ.

«Під час посадки підломилася передня стійка шасі», - сказав представник військового відомства, передає РІА «Новости».

НП сталася на аеродромі «Часлав» за 75 кілометрів від Праги між 12.00 і 13.00. У Чехії Ан-30 виконував польоти в рамках місії спостерігачів «Відкрите небо». При посадці літак вткнувся носом в смугу, викотився за її межі і загорівся. Машина відновленню не підлягає. За даними російського Міноборони, постраждали шестеро людей, чеські ЗМІ повідомляють про дев'ятнадцятьох постраждалих.

На борту російського лайнера знаходилися 23 людини - 14 російських і дев'ять чеських військовослужбовців. Один з потерпілих - російський військовослужбовець - у важкому стані доставлений вертольотом у госпіталь в Прагу.

Ан-30 - літак повітряного спостереження та аерофотозйомки. Максимальна злітна вага - близько 23 тонн. Літак створений на базі пасажирського лайнера Ан-24.

Договір з відкритого неба був прийнятий 24 березня 1992 року в Гельсінкі 27 державами-учасниками Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Його мета - зміцнення взаєморозуміння і довіри з наданням усім учасникам можливості відкрито збирати інформацію про збройні сили та заходи, що викликають у них занепокоєння.

Документ встановлює режим відкритого неба, який дозволяє учасникам договору здійснювати обльоти територій один одного. Наразі учасниками договору є 34 держави. Росія ратифікувала угоду 26 травня 2001 року.

Минулого тижня російські інспектори у рамках договору з відкритого неба виконували наглядові польоти над територією США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511