Материнство – це святе, а Божий дар бути батьками потрібно берегти. У цьому переконаний головний акушер-гінеколог МОЗ України, завідувач кафедри акушерства, гінекології та репродуктології НМАПО імені П.Л.Шупика, доктор медичних наук, директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини, професор, практикуючий лікар В'ячеслав Камінський. Про те, як гармонія духовного і фізичного здоров'я допоможе зберегти дар бути батьками, що для цього робить держава і про багато іншого В'ячеслав Володимирович розповів в ексклюзивному інтерв'ю ForUm'у.

- В'ячеславе Володимировичу, кажуть, що здоров'я жінки – це здоров'я нації. Наскільки здорова Україна?

- Це глобальне питання. На нього можна відповідати як мінімум добу. Спробую відповісти максимально коротко.

Здоров'я нації залежить не тільки від здоров'я жінки. Чоловіче також вкрай важливе. І тенденція не дуже хороша – загальний рівень здоров'я знижується, поведінка, яка його зберігає, – ні.

- А що таке – поведінка, яка зберігає?

- Це коли людина живе так, щоб зберігати і підтримувати своє здоров'я, а не навпаки, шкодить сама собі.

Ось, наприклад, візьмемо паління. Зверніть увагу, наскільки воно поширене сьогодні, особливо серед дівчаток. А чим раніше дівчинка почала курити, чим більший у неї «стаж» і кількість викурених сигарет на добу, тим гірше у неї якість яйцеклітин і яєчниковий резерв, який закладається ще при народженні. І ця проблема не разова, вона веде у майбутнє: здоров'я дітей, яких народить ця дівчинка, буде гіршим, ніж у мами без досвіду курця.

Знову ж, з кожним роком діти (як і багато дорослих) все більше поглиблюються у нереальний світ, годинами просиджуючи біля комп'ютерів. А низька рухова активність дітей і підлітків, як і харчування, зайва вага, негативно позначаються на організмі.

Репродуктивний потенціал знижується. І це біда всього світу, а не тільки України. І здоровий спосіб життя, шанобливе ставлення до свого здоров'я – це обов'язкова умова зміни ситуації у кращий бік. Якщо цього немає – вкрай сумно.

Мені дуже хочеться, щоб дорослі, доглядаючи за своїми дітьми, пам'ятали: їхні малюки теж у майбутньому мають стати батьками. Знову ж таки, дивлячись на нас, дорослих, діти вчаться жити. Бути батьком – важливо і відповідально.

 

- Як з пелюшок зберегти здоров'я дитини?

- Дитині потрібні догляд, правильне харчування, нагляд і щеплення. Головне – встановити гармонію духовного і фізичного здоров'я. Фізичний розвиток це дуже важливо. Діти повинні рухатися. Точно так само важливою є й інтелектуальна складова. З дітьми треба спілкуватися, розповідати їм казки, вчити читати, рахувати і т.д.

Також дуже важлива гігієна. Про неї кожному молодому батькові розкажуть педіатри.

- Правда, що підгузки шкідливі, чи це «бабина наука»?

- Якщо йдеться про хлопчиків, то тривале носіння підгузків призводить до того, що вони втрачають можливість стати батьками: статева функція зберігається, а репродуктивна функція знижується.

Природа влаштувала так, що чоловічі залози винесені назовні. Це для того, щоб у них температура була нижчою, ніж в усьому тілі. Перегрівання для чоловіків зовсім некорисне. А через тривале носіння «памперса» перегріваються статеві клітини, і в майбутньому сперматозоїди неповноцінні. Тому до використання підгузків потрібно підходити дуже акуратно.

- Часто батьки хочуть, щоб діти швидше «дорослішали», раніше сіли і пішли. Нерідко можна побачити, як мами підпирають подушками малюка, який ще не вміє сидіти.

- Є відповідні норми і межі, і потрібно слухатися порад лікарів, а не подружок. Моменти, пов'язані з сидінням і ходінням, не можна форсувати. Все має бути фізіологічно вчасно. А коли прийде час, малюк сам сяде, встане на ніжки, піде і побіжить.

- Щоразу перед виборами порушується тема заборони абортів. Скажіть, чи варто їх забороняти?

- Я категорично проти абортів. І я категорично проти їхньої заборони.

Ми не повинні залякувати і забороняти. Аборт – однозначно погано. Дуже погано і для жінки, і для сім'ї. Є світовий досвід, який довів, що заборонами проблему не вирішиш. Вона тільки посилиться.

Тут потрібно не забороняти, а працювати на попередження: примножувати роль церкви, об'єднувати зусилля держави, підтримувати багатодітні сім'ї, народжуваність і т.п. Крім того, лікарі повинні пояснювати, що аборт – це погано і шкідливо. Може так статися, що жінка після нього ніколи не завагітніє.

Ось коли об'єднаємо зусилля, переконаємо, запропонуємо програми щодо попередження небажаної вагітності, планування сім'ї, абортів ставатиме все менше. Сьогодні ми вже йдемо цим шляхом. А забороною ми тільки наробимо лиха.

- Зараз у нас чимало різних приватних гінекологічних клінік, багато із яких, скажімо так, працюють не зовсім чесно, за принципом: за ваші гроші ми придумаємо вам будь-яку хворобу. Скажіть, як правильно вибрати лікаря, щоб не потрапити у руки до таких медиків?

- Так. Я розумію, про що ви. І, як говорили древні, одна вівця все стадо псує.

Моя порада така: якщо виникає якийсь сумнів, краще звернутися у державну клініку. В Україні розвинена державна система охорони здоров'я. У нас понад 12 тисяч акушерів-гінекологів.

Якщо ж ви хочете поліпшеного сервісу, звертайтеся до тих, хто вже давно працює, у кого є репутація, кваліфіковані фахівці, документи, договори. Тобто у справжні клініки, а не кімнатки у підвалі під вивіскою «Клініка».

Тут є багато механізмів, які дозволять правильно вибрати лікаря і клініку, щоб ваші проблеми не гіперболізувалися.

 

- В Україні питання безплідності набуває загрозливого характеру. За даними статистики, приблизно 20% подружніх пар не можуть мати дітей. Це правда?

- Один мільйон пар не має дітей з тих чи інших причин. І це не тільки жіноча безплідність, а і чоловіча – 50 на 50.

- Чому так? Де вихід?

- Зниження репродуктивного потенціалу молоді – це світова тенденція. Вихід – у збереженні здоров'я. І у розвитку допоміжних репродуктивних технологій. В Україні є державні програми для кожної області. Правда, вони невеликі, але працюють. Держава виділяє на них кошти, і я впевнений, що буде виділяти ще більше.

Є Київська муніципальна програма. Вона єдина на всю Україну. Місто Київ допомагає своїм жителям вирішити цю проблему: 170 пар щорічно отримують допомогу у нашому Центрі репродуктивної медицини.

Вважаю, що муніципальна влада також повинна допомагати. Це не такі вже великі гроші.

- Чоловіки не люблять признаватися собі, що з ними може бути «щось не так», звертатися до фахівців, перевірятися...

- Ну, тут силою ніхто нікого тягнути не буде. Потрібно вирішити: якщо хочете мати дитину – ідіть і перевіряйте, а якщо ні, то ні...

- А наскільки у нашій країні дієві та доступні допоміжні репродуктивні технології у лікуванні безпліддя? Як не потрапити до рук шахраїв?

- Наша статистика нічим не гірша, ніж у зарубіжних колег. Перша спроба ЕКЗ є вдалою у 30-37%.

Сьогодні у нас працює більше тридцяти таких клінік і шість державних центрів. Якщо ж це «фірма-одноденка» – не ризикуйте.

 

- Деякі релігії виступають проти екстракорпорального запліднення...

- Я вже не раз говорив і ще раз повторю: поява на світ малюка – у руках Господа. Ми, лікарі, при цьому – тільки виконавці Його волі.

- Досить часто українки відкладають материнство "на потім". Скажіть, коли найкраще ставати мамою?

- Від терміну «вікова породілля» ми вже відмовилися. Він дійсно образливий. Але бажано народити першу дитину до тридцяти.

Пік фізичної та емоційної форми жінки для народження першої дитини – з 20 до 30 років. Це загальновідомо.

- Дитяча і материнська смертність в Україні, слава Богу, знижується. Але її показник у нас все ж таки вищий, ніж у країнах ЄС. Чому?

- Тут дуже важлива складова – загальний рівень здоров'я. Левова частка материнських втрат пов'язана не безпосередньо з вагітністю та пологами, а із захворюваннями, які є у жінки на момент настання вагітності (хронічні захворювання крові, серця, печінки тощо). Це так звана екстрагенітальна патологія. Більш ніж третина наших втрат саме через це.

Важливо планувати вагітність – обстежитися, здати аналізи. Знову ж таки, за умови правильного нагляду за жінкою дійсно можна благополучно провести вагітність і пологи. Система надання допомоги вагітним – питання, над вирішенням якого ми вже дуже серйозно працюємо. Нагадаю, вже діє Національний проект «Нове життя», який передбачає створення абсолютно нових перинатальних центрів.

 

Відразу хочу підкреслити, це не просто ремонт пологових будинків та забезпечення їх апаратурою, перепідготовка фахівців, відпрацювання нових сучасних методик, а поліпшення організації. Головне – створення своєрідної піраміди. Якщо у жінки та дитини все гаразд, вона буде спостерігатися у місцевій жіночій консультації. Якщо виявлені патології – її вже повинні вести лікарі, наприклад, із обласного центру. Якщо все серйозно – київської, первинної ланки. Це система відбору пацієнтів, які потребують дуже пильної, я б навіть сказав, прискіпливої ​​уваги лікарів первинної ланки.

Тобто система скринінгу повинна працювати як сито, крізь яке «просіюються» фізіологічні вагітності, а ті, де є ускладнення – будуть підняті на рівень обласного чи державного перинатального центру, Інституту педіатрії, акушерства та гінекології.

І як тільки ця система запрацює, ми зможемо говорити, що рівень материнської смертності знизиться. На жаль, ми не можемо сказати, що це буде через рік чи два. Наприклад, у Литві лише через десять років після впровадження схожої системи почали змінюватися показники.

- Довго...

- Так. Хотілося б, щоб все змінилося вже сьогодні, а ще краще – вчора. Але на жаль... І головна причина цього криється у свідомості людей. Кожен повинен зрозуміти – до лікарів звертатися потрібно. Ось дивіться, у нас ХХІ століття надворі, а у минулому році у Хмельницькій області було два випадки смерті породіль вдома. Жінки жодного разу не були у лікаря, не перебували на обліку...

Так що це багатокомпонентна проблема, яка складається із освітньої, державної частин, професійної медичної допомоги і навіть роботи ЗМІ.

- Тому медики не втомлюються повторювати: чим раніше вагітна стає на облік стосовно вагітності, тим краще і для неї, і для її дитини...

- Так. Це дуже важливо і для жінок, і для дітей.

Є перинатальна діагностика, раннє виявлення вад розвитку. Якщо порок несумісний з життям – елімінація на ранніх термінах вагітності. Якщо сумісний – у нас у державі розвивається медицина плоду.

Всі світові тенденції нам відомі, і ми орієнтуємося, що і як потрібно робити. Зараз, за ​​особистої підтримки Президента, при наявності Національної програми ми сподіваємося, що через три-п'ять років ми покажемо ефективність реальної реформи. Ми знаємо, що потрібно робити, щоб вийти на позитив.

- Колись резус-конфлікт був серйозною проблемою. А як зараз?

- Справді, раніше резус-конфлікт був дуже великою проблемою для всього світу. Сьогодні, слава Богу, ситуація змінилася, є препарати, які дозволяють усунути його навіть під час вагітності, і результати дуже хороші.

 

Нагадаю, ймовірність резус-конфлікту існує, якщо у жінки негативний резус-фактор крові, а у батька – позитивний. Якщо жінка вчасно стала на облік, при грамотній профілактиці ризик наслідків резус-конфлікту можна звести нанівець.

- Жительки Києва часом скаржаться, що їм відмовляють у безкоштовній постановці на облік, якщо у них немає реєстрації у столиці.

- Раніше це справді була серйозна проблема. Тепер ми її зняли.

- Що ж робити, якщо відмовили?

- Звертатися до керівництва медустанови. Є завідувач відділення, жіночої консультації, головний лікар. Є адміністрація, яка на місці і відразу вирішує ці проблеми. Для нас дійсно дуже важливо, щоб жінки приходили вчасно.

- А у пологових будинках як? Багато хто скаржиться на систему «добровільних» пожертвувань, платних пологів і т.п.

- Це проблема загального фінансування. На жаль, його недостатньо. І тому лікарям іноді доводиться просити у людей робити такі внески. Але ці гроші, повірте, йдуть не на збагачення того чи іншого медика. Вони потрібні пологовим будинкам, наприклад, на облаштування індивідуальних пологових залів.

Це не який-небудь фінансовий пресинг, а прохання про допомогу. І якщо хтось думає, що просити приємно, дуже помиляється. Повірте, психологічно важко йти і просити: «А не могли б ви нам допомогти на пологовий будинок?..» Хоча, можливо, є зловживання. Гарантувати на всі 100%, що всі безгрішні, ми не можемо.

 

І випереджаючи ваше запитання, відразу скажу: ця проблема відпаде сама собою, коли ми втілимо реформу, про яку вже говорили.

Коли палати хороші, є кисень, медикаменти і все, що необхідно для роботи, навіщо принижуватися?

- Якщо порівняти пологовий будинок п'ятнадцять років тому і зараз – різниця очевидна. Раніше вони були, як місця позбавлення волі: жінка в ізоляції «відбувала» там тиждень, а то й два, а дитину приносили тільки на годування. Сьогодні ж усе інакше: є партнерські пологи, діти з мамами, можна провідувати, а виписка відбувається переважно на третій-четвертий день. Ця лібералізація виправдала себе?

- Це не лібералізація, не щось нове, а добре забуте старе. Дитина повинна бути з мамою, повинна зануритися у сімейний мікроклімат, і тримати їх довго у пологовому будинку без причини не варто, адже вдома, як говориться, і стіни лікують. Просто під час радянської централізації ми відійшли від цих простих, але дуже важливих принципів.

 

Знову ж таки, раніше забезпечити комфортне перебування жінок і дітей у пологових будинках не дозволяли і побутові умови. Палати були на шість осіб. В залах для пологів одночасно народжували по три-чотири людини. Зараз же є чіткий курс на сімейні пологи, індивідуальні пологові зали.

І це виправдало себе. Кількість патологій, таких, як, наприклад, слабкість пологової діяльності, нескоординована родова діяльність, зменшилася у два з половиною – три рази. Присутність рідної людини знімає стресогенність ситуації, а наявність професійних умов дозволяє запобігти серйозним ускладненням. Пологові будинки готові до надання такої допомоги. І це абсолютно правильний напрям руху.

- Напевно, це допомагає новоявленим татусям не загубитися у затяжному святкуванні?

- Так. Звичайно (сміється. - Авт.).

- У ці вихідні Україна відзначає День матері. Що Ви побажаєте жінкам у цей день?

- Материнство – це святе. Для мене це дуже серйозно. Я дуже люблю і поважаю свою маму і всіх-всіх мам. І акушером я став, тому що щиро поважаю жінок, які народжують дітей.

Від душі бажаю всім щасливого материнства і батьківства! Щоб усі діти були бажаними і приносили радість своїм родинам!

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2205