Прекрасна пора року – весна – для багатьох людей, які потерпають від алергії, перетворюється на справжнє випробування. Адже насолоджуватися пахощами трав і гарною погодою досить проблематично, коли кашляєш, чхаєш, із носа тече, а очі сльозяться. За даними ВООЗ, кількість алергіків з кожним роком неухильно зростає. Про деякі аспекти алергії ForUm запитав у співробітника Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського АМН України, кандидата медичних наук, алерголога-імунолога Лариси Ярощук.

- Ларисо Борисівно, кількість алергіків справді зростає, чи ми просто почали звертати більше уваги на це захворювання?

- Так, дійсно, проявів алергії стає більше. Але потрібно розрізняти поняття істинної алергії і так званої псевдоалергії. Кількість людей, схильних до істинної алергії, зростає, але число псевдоалергиків збільшується набагато швидше. Справжня алергія – коли спостерігаються алергічні прояви у зв'язку з порушенням в імунологічному статусі, тобто це збій у системі імунітету. А псевдо – це коли на шкірі є якісь прояви, які ми називаємо алергією, але найчастіше вони пов'язані із загальним станом організму. Переважно з патологіями жовчно-кишкового тракту, ендокринної системи. Проявляються вони як алергічні реакції на шкірі – висипання, свербіж, плями. Але це не справжня алергія, тут потрібно обстежити весь організм, виявити порушення і призначити лікування.

- Хто найчастіше потерпає від алергієї: діти, дорослі, люди похилого віку?

- Приблизно в однаковій мірі страждають всі вікові категорії. Алергізація населення зростає.

- Чому?

- Погана екологія, часті стреси, інформаційні перевантаження, неякісне харчування, недостатнє фізичне навантаження. Виникають порушення в усьому організмі, у тому числі й в імунній системі.

- Чи впливає на виникнення алергії наше надмірне прагнення до чистоти, стерильності?

- Прагнення до чистоти без фанатизму – цілком нормальне явище. Надмірне ж застосування різних миючих, дезинфікуючих засобів, ароматизаторів – не здорово. Це збільшує алергенний потенціал. У пацієнтів, які схильні до алергії, вона може проявитися симптоматично.

- Чи допомагають алергікам очищувачі повітря? Як впливають на них кондиціонери?

- Що стосується очищувачів повітря – це нормальний варіант, якщо чистяться самі ці очищувачі. Тобто видаляти пил – цілком природно. Зволоження, особливо у тих приміщеннях, де застосовується центральне опалення і повітря сухе, звичайний підхід. Що стосується застосування кондиціонерів, загалом, це не дуже добре. Цей продукт цивілізації робить температуру більш комфортною, але не освіжає повітря, не насичує його позитивно зарядженими іонами і може служити джерелом розвитку хвороботворних бактерій та інших мікроорганізмів.

- Алергія – спадкове захворювання чи набуте?

- Справжня алергія – порушення в імунній системі – передається у спадок. А проявиться алергія у конкретного індивідуума чи ні – це залежить від самої людини і її способу життя. Ген може бути присутнім. Зараз досить велика кількість пацієнтів, які приходять з явищами істинної алергії. І коли ставиш запитання, чи є у вас у роду алергіки, вони відповідають, що ні. Але при обстеженні виявляється імуноглобулін Е (IgЕ), який каже, що десь у роду присутній збій імунітету і є схильність до алергії. Але через те, що раніше у людей були інші умови життя, інше харчування, екологія, це не проявлялося. Зараз через навантаження накопичуються алергени, чаша переповнюється – і з'являється алергія. Люди можуть жити з підвищеним рівнем імуноглобуліну Е, що свідчить про схильність, але у них ніколи не проявиться алергія, якщо вони ведуть здоровий спосіб життя.

Якщо алергія проявляється у одного із батьків, то ймовірність її виникнення у дитини – у 30% випадків. Якщо обоє батьків страждають від алергії, то ймовірність доходить до 70%. Але все залежить від способу життя дитини.

- Є думка, що зараз більшість дітей народжуються з передумовами до алергії. Чи правда це?

- Зараз здорові діти практично не народжуються. А 90% всіх проявів алергії у дітей першого року життя це, як правило, псевдоалергія, і пов'язана вона з недосконалістю, незрілістю травної системи дітей.

- Чи існує алергія на бездротові мережі Wi-Fi? Чи ж це просто міф?

- Ця область дискусійна, з розряду: а чи є Бог? Точно так же, а чи є алергія на Wi-Fi? Алергічні прояви можуть виникати на зміни температури повітря, атмосферного тиску. Є так звані метеочутливі пацієнти. Цілком можливо, що пацієнти можуть реагувати на якісь інші хвилі. Але це потрібно доводити, досліджувати.

- Які аналізи потрібно здати, якщо є підозра на наявність алергії?

- Потрібно здати аналіз на загальний імуноглобулін Е, у такий спосіб визначається фундамент алергії. Є еозинофільний катіонний протеїн – один із маркерів алергії, один із маркерів ступеня вираженості алергії. Світовим стандартом діагностики алергії є шкірні алергопроби.

- Чи легко визначити, на що у людини алергія?

- Для цього потрібно провести шкірні алергопроби. Якщо щось незрозуміло, можна провести аналізи крові на алергени, серологічні дослідження. Але всі результати аналізів необхідно зіставити з клінічною картиною.

- Скільки у середньому коштує діагностика і лікування алергії?

- У нашій країні вартість діагностики коливається: починаючи від 250 гривень до 2500. Вартість лікування залежить від самої хвороби, її перебігу та інших факторів.

- Чи можна вилікуватися від алергії повністю?

- Повністю не можна, але можна попередити виникнення її проявів. Якщо людина знає, на що у неї виникає алергія, значить, вона може попередити моменти, щоб хвороба не проявлялася.

- Що буде, якщо не лікувати алергію?

- Якщо не лікувати, тобто не попереджати прогресування запалення, то це все одно, що рана, яка гоїться, а ми знову робимо надрізик. Ось точно так же відбувається з імунною системою і з тими органами, які пошкоджуються при алергії. Це хронічний процес, який призводить або до ускладнення стану, або до незворотних змін, наприклад, в органах дихання.

- Про що потрібно знати алергікам? Як полегшити своє життя?

- Якщо ви знаєте, що саме провокує ваше неблагополуччя, намагайтеся уникати контактів з алергенами. Якщо ви випили кока-колу і у вас виникла алергія, значить, не треба її пити. І взагалі, здоровий спосіб життя, позитивне мислення – це і є основа здоров'я у цілому.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2176