Щойно відбулася телефонна розмова Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Лівії Миколою Нагорним щодо забезпечення прав наших співвітчизників у цій країні, охопленій громадянською війною, повідомили ForUm’y в пресс-службі Омбудсмана.

Український дипломат повідомив Омбудсману України, що в Лівії затримані 28 наших співвітчизників, серед яких одна жінка.

Інформаційні чутки, які лунали в деяких іноземних ЗМІ, зокрема хорватських, про страту 11 українців, не підтвердилися.

Зі слів Посла України в Лівії, наразі триває розслідування стосовно кожного з українських громадян щодо можливої їх участі у військових діях.

Дипломати Посольства України в Лівії ведуть напружену роботу, пов’язану з ризиком для життя, відвідуючи місця тримання наших громадян з метою поліпшення їх умов.

Українським посольством налагоджено співпрацю з МЗС Лівії і представництвом ООН в цій країні щодо забезпечення невід’ємних прав наших співвітчизників. Списки затриманих українців передані також представництву Міжнародного Червоного Хреста в Лівії.

Провадження Уповноваженого з прав людини у цій справі триває.

Омбудсман України звернулася до Голови Відділу зовнішніх зв’язків Європейського Союзу Кетрін Ештон та Генерального секретаря організації «Міжнародна амністія» Саліля Шетті з питань захисту права на життя українців у Лівії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

514