Служба зовнішньої розвідки (СЗР) вчора повідомила про розсекречення низки архівних документів часів Великої Вітчизняної війни. Серед них, зокрема, наказ Адольфа Гітлера про знищення всього боєздатного чоловічого населення під час відступу німецьких військ з території України. Документи передані в Національний музей історії Великої Вітчизняної війни. Історики вітають розсекречення архівних матеріалів, проте застерігають від їх використання поза історичним контекстом.

Розсекречення низки документів з архівів СЗР було проведене в рамках заходів щодо пошуку матеріалів, що мають історичну і культурну цінність. Всі документи відносяться до періоду Великої Вітчизняної війни. У доповідях агентури і розвідувальних зведеннях Українського штабу партизанського руху викладається узагальнена інформація про перебування справ на окупованій території, отримана розвідувальною дорогою.

Серед документів є доповідна записка управління Народного комісаріату державної безпеки по Київській області «Про виявлені військові, адміністративні, каральні і господарські установи, які знаходилися в Києві в період окупації». «Це велика доповідь, складена відразу після звільнення Києва від фашистів, - розповів керівник прес-центру СЗР Олександр Скрипник. - В ній детально перераховані всі установи, які розташовувалися в Києві під час окупації, - управління, військові частини, районні управи, а також імена тих, хто їх очолював», пише газета «КоммерсантЪ-Украина».

За словами Скрипника, також розсекречений наказ Гітлера про знищення всього боєздатного чоловічого населення при відступі з території України: «Цей невеликий документ поширювався перед відступом фашистів. Його було вилучено в одного з полонених офіцерів».

Скрипник також повідомив, що СЗР і надалі планує розсекречувати документи служби. «Правда, це тривала робота, - зазначив він. - Всі матеріали мають грифи «таємно» або «цілком таємно». Над тим, щоб розсекретити документ, працює спеціальна відомча комісія, а також експерти з питань державних таємниць. Лише після цього ми можемо оприлюднити відомості, що містяться в них».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1009