Міністр юстиції України Олександр Лавринович заявляє, що в Україні залишається змішана модель управління державою.

Відповідаючи на запитання: «Чи можна сказати, що Україна стала президентською республікою?», Лавринович відповів: «Ні, не можна цього сказати, оскільки це не чисто президентська модель». «Я не говорив би про якісь нові повноваження», - додав він.

Лавринович зазначив, що «в Україні залишається змішана модель, оскільки у нас, крім Глави держави, є Кабінет міністрів України, і система виконавчої влади побудована таким чином, що саме уряд є найвищим органом в системі виконавчої влади».

Кажучи про рішення Конституційного Суду України про відміну політичної реформи 2004 року, міністр юстиції сказав, що різні політичні сили свого часу намагалися зробити такий крок. «Якщо попередні робили півкрок і думали - а раптом нам це знадобиться, то зараз це зроблено», - сказав Лавринович.

Він зазначив, що мотиви, якими керувалися ті, хто звернувся в КС з даного питання, - «відновити дію того виду державного менеджменту, який може бути ефективним, незалежно від прізвища керівника».

За його словами, «ми отримали ситуацію, коли, апріорі, були закладені механізми, що створюють конфлікт усередині управління країною».

Лавринович сказав, що політична ситуація «нестабільна з точки зору можливої зміни прізвищ і назв політичних сил, і для того, щоб країна стабільно розвивалася, необхідно, щоб в Основному Законі була закладена та модель, яка дозволяє бути ефективним державному менеджменту - управлінню країною, - незалежно від того, яка політична сила, який Президент і який прем'єр-міністр працює».

На запитання, яким чином житиме держава, враховуючи, що більшість законів сьогодні суперечить Конституції України 1996 року, Лавринович відповів, що «норми Конституції є нормами прямої дії і ними можна користуватися незалежно від того, що записано в законі».

Лавринович підкреслив, що після відміни Конституційним Судом політреформи 2004 року «всі без виключення нормативні акти» України залишаються чинними. При цьому він додав, що всі вони є чинними в тій частині, в якій не суперечать Конституції 1996 року. «Якщо у когось виникає сумнів - суперечить чи ні, то для цього є суд, для законів - Конституційний Суд, для решти актів - Адміністративний суд. Немає жодних проблем з цим», - додав він.

Лавринович переконаний, що Президент України Віктор Янукович приведе склад уряду у відповідність з Конституцією України, тобто відповідно до Конституції 1996 року, якою передбачено, що в уряді має бути перший віце-прем'єр і три віце-прем'єр-міністри. «Наскільки я знаю Президента України, він завжди декларував і своїми діями доводив, що поважає Конституцію і закон, і він обов'язково виконає вимоги Конституції і приведе у відповідність з Основним законом держави склад Кабміну», - сказав міністр юстиції, передає «УНІАН».

Коментуючи заяву народного депутата України Арсенія Яценика з приводу можливості легітимізації повернення до Конституції України 1996 року шляхом голосування 300 голосами у Верховній Раді України, Лавринович сказав: «Це не має нічого спільного з правом». «Арсеній Петрович хороший політик і, вочевидь, шукає якісь приводи для того, щоб щось зафіксувати», - додав він.

Нагадаємо, 1 жовтня Конституційний Суд України оповістив, що визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV у зв'язку з порушенням конституційної процедури його розгляду і прийняття.

Представник Президента України в Конституційному суді, заступник глави президентської Адміністрації Олена Лукаш оголосила, що на сьогодні всі органи влади легітимні . «На сьогодні всі органи влади є легітимними і сьогодні вони повинні концентруватися і виконувати рішення Конституційного суду», - сказала вона.

У свою чергу, Президент Віктор Янукович заявив, що всі рішення Конституційного суду, у тому числі щодо відміни політреформи 2004 року, повинні виконуватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

628