Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» врегулювала питання експортних постачань українського газу з ресурсів ДК «Укргазвидобування» в польський Грубешув, повідомив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

«Ми відновили постачання. Був закон про бюджет, який нам забороняв, але ми цю проблему вирішили і відновили», - сказав він.

Бойко також спростував інформацію, що «Нафтогаз України» отримував пропозиції від Польської державної нафтогазової компанії (PGNiG) і німецької E.ON Ruhrgas про транзит додаткових об'ємів природного газу через територію України.

«Ми жодної пропозиції ні від PGNiG, ні від E.ON Ruhrgas не отримували. Це все «качка» журналістів», - підкреслив глава Мінпаливенерго, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як раніше писав ForUm, на початку вересня поточного року PGNIG заявила про припинення експортних постачань газу з ресурсів НАК «Нафтогаз України» в польський Грубешув у зв'язку з нормою українського законодавства, згідно якої всі об'єми здобутого українським держхолдингом в країні газу повинні реалізовуватися на території України.

«Нафтогаз України» і PGNiG у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Грубешув (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі. Будівництво газопроводу завершене у вересні 2005 року. Крім того, було укладено угоду про постачання «Нафтогазом України» газу по цьому газопроводу.

В Україні щороку добувається близько 20 млрд куб. м природного газу, проте більше 90% об'ємів газу, згідно чинному законодавству, реалізуються «Нафтогазом України» для потреб населення.

Щорічне використання газу в Польщі складає близько 14 млрд. куб. м. З них приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

586