Росія, як і раніше, має інтерес до участі у консорціумі з управління газотранспортною системою (ГТС) України, не дивлячись на будівництво «Південного» і «Північного» потоків, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.

«Звичайно, це знижує наш інтерес, але він ще є», - заявив Путін за підсумками переговорів з главою уряду України Миколою Азаровим.

Він додав, що «у конструктивному діалозі» російська сторона готова обговорювати питання консорціуму і вкладати певні кошти.

Путін також підкреслив, що участь Росії у будівництві інших газотранспортних систем не є спробою обійти Україну, а пошуком можливості для подачі додаткового газу західним споживачам. «Альтернативні газотранспортні системи - це не наше прагнення обійти Україну, а створення додаткових можливостей для додаткових об'ємів прокачування газу західним споживачам», - заявив Путін.

«Маю вам сказати, що ми у це вклали дійсно чималий політичний ресурс і готові вкласти серйозні кошти. Це не тільки наш проект, це міжнародний проект. У ньому вже сьогодні беруть участь Росія, Німеччина, Голландія, підключається Франція», - додав прем'єр.

Путін також заявив, що Росія, як і раніше, не застосовуватиме до України штрафні санкції за недобір газу. «У контракті є певні правила і передбачені певні об'єми, але також надано право російській стороні-постачальникові не стягувати штрафні санкції у разі невибірки повного об'єму законтрактованого газу. Ми домовилися про те, що ці санкції застосовувати не будемо», - сказав Путін.

Як повідомляв ForUm, з 2006 року до кінця 2008 року монопольним постачальником газу в Україну була швейцарська RosUkrEnergo.

На переговорах з попереднім прем'єром України Юлією Тимошенко була досягнута домовленість, що «Газпром» не штрафуватиме Україну за недобір газу у 2009 році і знизить контрактний об'єм на 2010 рік. Проте і в 2010 році Україна, як і раніше, відбирає менше газу, ніж передбачено контрактом.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

572