Напередодні лідери і представники восьми партій, що входять до парламентських фракцій БЮТ і НУ-НС, підписали заяву про створення об'єднаної опозиції. Церемонія підписання відбулася у вівторок у Верховній Раді України.

Заяву підписали лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, лідер партії «Народна самооборона» Юрій Луценко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, лідер Народного Руху України Борис Тарасюк, лідер Партії захисників вітчизни Юрій Кармазін, лідер Християнсько-демократичної партії Володимир Стретович, а також представники Української соціально-демократичної партії Олена Шустик і партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв.

 
 
Члени об'єднання закликали всі опозиційні сили «припинити практику взаємного внутрішнього протиборства і виступити єдиною, скоординованою, сильною опозиційною командою».

Лідер Європейської партії України Микола Катеринчук в інтерв'ю ForUm’у підкреслив, що не розділяє думку щодо одноосібного і безальтернативного існування опозиції в особі однієї політичної сили. «Ми вважаємо, що заради збереження всього демократичного надбання ми повинні поступитися власними амбіціями, діяти спільно і показати єдність своїх прагнень. Саме через нездатність об'єднатися навколо єдиних принципів і бажання самохизування демократичний табір країни отримав поразку на останніх виборах. Ми повинні врахувати такий гіркий досвід і виступити єдиним опозиційним табором», - зазначив він.

Зокрема, Катеринчук вважає, що формування опозиційного уряду можливе лише за умов формування об'єднаної опозиції разом з Арсенієм Яценюком і В’ячеславом Кириленком. «Думаю, ще дуже рано створювати опозиційний уряд, тому що, якщо з'явиться два-три таких уряди, це буде неправильно. Ми увійдемо до опозиційного уряду, якщо він буде сформований на базі опозиційного і міжфракційного об'єднання», - сказав Катеринчук.

Як повідомляв ForUm, 15 березня лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликала всі сили демократичної опозиции до єдності.

16 березня Тимошенко запропонувала нардепа Сергія Соболєва кандидатом на посаду прем’єра опозиційного уряду.

Пропозиція була підтримана всіма народними депутатами фракції БЮТ.

Також лідер БЮТ запропонувала удосконалити структуру опозиційного уряду і скоротити кількість міністерств.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

455