Президент України оголосить дострокові парламентські вибори у разі визнання неконституційності формування коаліції, заявляє заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман.

Виступаючи в ефірі «5 каналу», Герман зазначила, що у разі, якщо Конституційний суд визнає неконституційним закон про внесення змін до закону про регламент Верховної Ради, «значить, Президент оголосить нові вибори, і буде нова коаліція і новий уряд», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Водночас Герман зауважила, що у такому разі три місяці, упродовж яких Конституційний суд повинен розглянути відповідне подання, «не пройде дарма, оскільки всі дії нового уряду будуть направлені на боротьбу з кризою».

Як повідомляв ForUm, 9 березня Верховна Рада внесла зміни до закону про Регламент парламенту, які змінюють порядок формування коаліції. Згідно з законом, у формуванні коаліції можуть брати участь як фракції парламенту, так і народні депутати.

Того ж дня до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 68-ми народних депутатів щодо офіційного тлумачення ч.6 ст.83 Конституції України і ч.4 ст.59 Регламенту Верховної Ради України. Вказані у поданні положення Конституції і Регламенту стосуються формування коаліції у Верховній Раді. Вердикт КСУ дасть зрозуміти, чи можливе створення коаліції у складі кількох фракцій та індивідуального членства позафракційних депутатів.

10 березня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про Регламент Верховної Ради України».

11 березня, Закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України опублікований в офіційних виданнях. Публікація означає набрання законом чинності.

Того ж дня у Верховній Раді була створена коаліція під назвою «Стабільність і реформи», до якої ввійшли 235 народних депутатів.

Також парламент призначив прем’єр-міністром Миколу Азарова.За таке рішення проголосували 242 народних депутата.

Крім того, парламент затвердив склад Кабінету міністрів. За ухвалення відповідного рішення проголосували 240 народних депутатів із 353 зареєстрованих у сесійному залі.

Нагадаємо, у Верховній Раді п'ять фракцій: Партії регіонів (172 депутати), БЮТ (155), блоку «Наша Україна - Народна самооборона» (72), Компартії (27), Блоку Литвина (20). Чотири депутати є позафракційними. Всього 450 народних депутатів.

У Верховній Раді нинішнього скликання це вже третя коаліція. Спочатку до парламентської більшості ввійшли фракції БЮТ і блоку «Наша Україна - Народна самооборона», потім була створена коаліція у складі БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

534