Будівництво нових газопроводів в обхід України потрібні навіть за умови створення консорціуму по управлінню газотранспортною системою України, вважає віце-спікер Держдуми РФ Валерій Язєв.

У бесіді з журналістами він зазначив, що потрібно створити консорціум, який би взяв існуючу ГТС в оренду, платив би орендну плату за транзит і модернізував газопроводи. «А якщо створювати нові потужності, то вони повинні бути у власності консорціуму», - додав Язєв, при цьому, висловивши свою особисту думку, що не варто створювати нові потужності по транзиту газу через Україну, збільшуючи тим самим її монополізм. «Але інше питання, що це вже буде власність консорціуму. Тут дуже багато деталей», - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи потрібні додаткові потужності з експорту російського газу до Європи, Язєв сказав, що потреба в нових потужностях, таких, як Північний і Південний потоки, буде. «У нас сьогодні укладені довгострокові контракти щодо постачання газу до Європи, під яких потужностей сьогодні немає. Ми знаємо програму збільшення імпорту газу Європою до 2020 року в 250 млрд. кубометрів газу на рік з урахуванням зниження власного видобутку. Тільки під це потрібні нові потужності, і це при 100-процентному завантаженні української ГТС», - сказав депутат, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Кажучи про перспективи перегляду газових контрактів, укладених між Росією і Україною за підсумками торішньої «газової війни», Язєв зазначив: «На мій погляд, вони справедливі і симетричні договорам з іншими європейськими країнами. Кардинально міняти їх не варто».

За його словами, прихід Віктора Януковича до влади в Україні «нас влаштовує». «Все-таки у Ющенка був видимим антиросійський підхід, але є системні речі, які не вирішені», - сказав Язєв, зазначивши, що поки незрозуміла програма нового Президента України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

424