Унаслідок землетрусу на Гаїті число жертв може перевищити сто тисяч чоловік, - вважає прем'єр-міністр країни. Постраждалих, за даними Міжнародного Червоного Хреста, близько 3 мільйонів. Третина будівель, у постраждалій частині острова, виявилася в руїнах, решта - можуть обрушитися у будь-який момент. Такі невтішні дані приходять зараз з Гаїті, через приблизно добу після підземних поштовхів, відгомони яких відчувалися у всьому Карибському регіоні.

Серед загиблих 16 співробітників місії ООН по стабілізації на Гаїті. Про це повідомив у середу ввечері генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Серед загиблих 11 військовослужбовців з Бразилії, 3 - з Йорданії і по одному з Аргентини і Чад. Ще 57 чоловік отримали поранення. Усього зниклими без вісті числяться 150 співробітників ООН. Крім того, в числі зниклих без веіті числяться 8 членів китайської делегації, які у момент землетрусу знаходилися в будівлі штаб-квартири місії ООН на Гаїті і, ймовірно, проводили зустріч з керівництвом місії.

 
 
При цьому генсек ООН заявив про те, що в організації продовжують вважати главу місії ООН на Гаїті без вісті зниклим. «Він продовжує залишатися під завалами», - сказав Пан Гі Мун. Минулої ночі в Нью-Йорку пройшло екстрене засідання Генеральної асамблеї ООН, присвячене трагедії на Гаїті. Генсек організації Пан Гі Мун заявив, що Об'єднані нації негайно виділять 10 мільйонів доларів на допомогу країні.
 
 
Президент Гаїті говорить про тисячі загиблих, прем'єр-міністр побоюється, що число жертв перевищить сотні тисяч. Для країни, в якій живуть усього 9 мільйонів, - це серйозний удар.

Масштаби трагедії, дійсно, вражають. Кожна третя будівля в столиці Порт-о-Пренсе не витримала підземних поштовхів, магнітудою 7 балів. Зруйнований парламент, головний собор країни, школи і лікарні міста. Поранені марно чекають допомогу прямо на вулицях. Але лікарів мало, та й лікувати тепер уже ніде. На підмогу поспішають рятувальники із США, Бразилії, Венесуели, Китаю і декількох європейських держав.

 
 
Всесвітній банк (ВБ) має намір надати Гаїті екстрений грант у розмірі 100 мільйонів доларів для ліквідації наслідків руйнівного землетрусу, що стався у вівторок у цій карібській країні. Йдеться про фінансову допомогу, що доповнює проекти, які вже є у ВБ, на Гаїті. Виділення гранту ще повинне бути схвалене радою директорів ВБ. Крім того, ВБ повідомив, що направляє на Гаїті місію своїх експертів, які «працюватимуть з місцевим урядом і зарубіжними партнерами» над оцінкою потреб економіки постраждалої країни і відновленням її інфраструктури.
 
 
Екіпажі двох українських вертольотів Мі-8МТВ, що знаходяться в місії ООН на Гаїті, продовжують виконувати свої завдання. Про це повідомляє прес-служба Мінтрансзв’язку. Екіпажі вертольотів та авіаційна техніка готові до виконання завдань відповідно до призначення в складних умовах, зумовлених землетрусом.

Допомогу на Гаїті направляє і Росія. Два борти МНС доставлять на острів мобільні госпіталі, ліки і лікарів. Місцевим жителям вже почали допомагати російські миротворці, які декілька років служать в країні.

 
 
У столиці Гаїті зруйновано головну в'язницю - тисячі ув’язнених втекли. І поки армія і поліція намагається знайти живих під завалами, в місті орудують мародери. Миротворці оголосили війну бандам і перемогли, але зараз мародери користуються нагодою нажитися на горі інших, і такою обстановкою, коли поліція зайнята розбором завалів, користуються бандити.

За матеріалами «Весті.ру», «Українські новини», «ІТАР-ТАРС»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

892