Верховна Рада України може ухвалювати рішення про зміну способу голосування лише у разі технічної несправності електронної системи «Рада», - пояснив у четвер перший заступник голови парламенту Олександр Лавринович.

«Змінювати спосіб голосування можна тільки у разі непрацюючої системи «Рада», - сказав він. При цьому Лавринович послався на ч.2 ст.37 регламенту Верховної Ради.

Зокрема, він зазначив, що регламент припускає, що «відкрите голосування здійснюється шляхом підняття руки у разі відсутності технічної можливості голосування за допомогою електронної системи», - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому, за його словами, регламент припускає також, що Верховна Рада може ухвалити процедурне рішення, що визначає вигляд і спосіб голосування з даного питання, якщо вигляд і спосіб голосування не встановлені законом і регламентом парламенту, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Коментуючи вже ухвалене рішення парламенту про зміну способу голосування, він заявив, що це зроблено всупереч нормам діючого регламенту. На його думку, таке рішення «має політичний підтекст».

Лавринович також назвав таке рішення «протизаконною махінацією».

«Рішення про зміну способу голосування - це значною мірою фарисейство особисто Володимира Михайловича (голова Верховної Ради України Володимир Литвин – ред.), який повторив разів 100, що Верховна Рада України не працює вже 20 днів», - додав перший віце-спікер.

При цьому він зазначив, що саме 20 днів тому, до блокування фракцією Партії регіонів роботи парламенту, був проголосований законопроект про підвищення соціальних стандартів, і фракція Блоку Литвина не підтримала даний законопроект у той час, як «Володимир Литвин публічно виражав підтримку такому законопроекту».

Лавринович підсумував, що якби коаліція хотіла б законно змінити спосіб голосування, то необхідно було вносити зміни в регламент Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

622