Всі рішення Верховної Ради України після оголошення Указу Президента про розпуск парламенту є «нелегальними».

Про це заявив на брифінгу представник Президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал.

Він нагадав, що 2 квітня Президент по УТ-1 оголосив свій Указ про розпуск парламенту, і з цієї миті Указ почав діяти.

«З моменту оголошення він почав діяти, і всі подальші дії ВР були нелегальними. І тому всі постанови і інші акти, інші дії, зроблені ВР, вони є зроблені органом, який де-юре не існує, - він розпущений; зроблені групою людей, які намагаються втілювати орган, повноваження якого припинені», - сказав Шаповал, передає «УНІАН».

В той же час, він назвав «рецидивом радянського підходу до статусу народного депутата» те, що Президент запропонував депутатам продовжувати виконувати свої повноваження, які безпосередньо не пов'язані з повноваженнями Верховної Ради. Зокрема, це торкається недоторканності народних депутатів, їх спілкування з органами державної влади, із ЗМІ і тому подібне.

Крім того, під час брифінгу Шаповал відзначив, що Президент був зобов'язаний ухвалити рішення про розпуск парламенту.

Він нагадав, що стаття 102, яка не може розглядатися як декларативна, відзначає, що Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Він підкреслив, що парламентська коаліція порушувала Конституцію з самого початку, привертаючи до себе депутатів на індивідуальній основі.

Шаповал підкреслив, що після 23 березня це явище стало масовим, що свідчило про ревізію виборів, нехтування волі людей і вело до узурпації влади. В таких умовах Президент був зобов'язаний захистити Конституцію і ухвалити відповідне рішення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

699