Керівник Головної служби Секретаріату Президента з питань діяльності правоохоронних органів Валерій Гелетей заявляє, що в Києві і в державі немає підстав для застосування сили у зв'язку з розпуском парламенту. Про це Гелетей заявив у середу на брифінгу в Києві.

«Сьогодні в місті Києві, в державі немає загроз для застосування сили», - сказав він, додавши при цьому, що «більш того», за розпорядженням міністра внутрішніх справ України Василя Цушка, знята посилена охорона з деяких об'єктів.

Продовжуючи тему про стан і охорону громадського порядку, Гелетей відзначив, що у вівторок на нараді Президента України з керівниками правоохоронних органів була досягнута домовленість, що про стан правопорядку в країні доповідатиметься Президенту щодня, а у випадку, якщо знадобиться, в терміновому порядку.

Коментуючи заяви окремих політиків щодо дестабілізації ситуації в країні у зв'язку з розпуском Президентом парламенту, Гелетей відзначив: «На це не треба звертати увагу». Оскільки, як вважає він, політики мають право робити такого роду заяви, які не мають під собою ніякого реального ґрунту.

Гелетей також нагадав, що Президент на зустрічі з силовиками дав їм чітко зрозуміти, що присутність у місцях проведення масових акцій співробітників правоохоронних органів повинна бути відповідна до кількості людей, які беруть участь у цих заходах. Крім того, Гелетей відзначив, що також однією з вимог Президента до правоохоронців було те, що залучення співробітників внутрішніх військ у разі потреби, було узгоджене з ним, оскільки, як додав у контексті сказаного Гелетей, у вівторок виникла незрозуміла ситуація, коли командуючий внутрішніми військами МВС України Олександр Кихтенко намагався передати в підкорення підрозділи внутрішніх військ, що дислокуються в Києві, начальнику ГУ МВС України в м. Києві.

За словами Гелетея, вказаний крок також необхідний для того, щоб не повторилося тих випадків, які були в 2004 році під час «оранжевої революції». Тобто, як відмітив він, щоб не склалася ситуація, що ніхто ні за що не відповідає, передає «УНІАН».

Продовжуючи свій коментар щодо ситуації з громадським порядком в країні, Гелетей сказав: «Ситуація в державі прогнозується, немає ніяких ускладнень, що виходять з-під контролю правоохоронних органів».

Відповідаючи на питання журналістів, які торкалися, зокрема, наявності депутатів ропущеної Указом Президента Верховної Ради в її будівлі, Гелетей сказав, що «народні депутати мають право займати кабінети. Їм ніхто не заборонить до моменту обрання нового складу парламенту, але не мають право проводити сесії».

На питання, чи дійсна інформація, як стверджують окремі народні депутати від коаліції, виступаючи перед своїми прихильниками зі сцени, розташованої на Майдані Незалежності, про наявність списків в СБУ щодо них, Гелетей відповів: «Фантазія людей… важко представити… нікому таке і в голову прийти не могло».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

456