У редакцію ForUm’у надійшла заява від «Українського форуму», в якій говориться про те, що пройшов вже рік після парламентських виборів. Проте в державі, по суті, продовжується виборча кампанія. Політична ситуація, яка склалася сьогодні в Україні, серйозно загрожує суспільній стабільності, безпеці і перспективам розвитку нашої держави.

Конфлікт між інститутами влади, зневага Конституцією і законами України практично паралізували всю систему державного управління. Сьогодні це протистояння вже вийшло на вулиці, що неприпустимо і невиправдано. Адже вулиця не може вирішувати гострі проблеми, які накопичилися в державі. Та і хто візьме на себе відповідальність за непередбачувані наслідки вуличного протистояння?

З боку політичних сил аморально втягувати громадян у власні конфлікти. Вони зобов'язані знайти правовий вихід з ситуації. Поки життя держави зводиться до ділення повноважень, боротьби за владу і сфери економічного впливу, держава втрачає час, необхідний для проведення реформ. Відставання України від лідерів світової економіки збільшується.

На цьому фоні зростає масовий негативізм і недовіра до політики і державної влади як такої.

Ми виходимо з того, що:

всі політичні проблеми в державі мають вирішуватися виключно в правовому полі;

без завершення конституційної реформи дострокові вибори не вирішать основних проблем – зневага суб'єктів влади до конституційних повноважень Президента, Парламенту, Кабінету Міністрів і до самої ідеї парламентсько-президентської форми правління. За відсутності, будь-яких рішень Конституційного Суду, вибори тільки спровокують нову хвилю дестабілізації і правового хаосу;

без коректування виборчої системи, принаймні, в частині відвертості партійних списків, результати будь-яких виборів постійно відтворюватимуть конфліктне політичне середовище;

переговорний потенціал у взаємостосунках лідерів держави, політичних сил і інститутів влади ще не вичерпаний. І влада, і опозиція не мають ні морального, ні політичного права перекладати власну відповідальність за рішення найгостріших політичних проблем на плечі суспільства.

Закликаємо учасників політичного процесу припинити «бойові дії» між опонентами, оскільки вони перетворюються на війну проти власного народу, проти майбутнього України. Необхідно виробити алгоритм компромісу, основними складовими якого повинні стати:

1. Усвідомлення всіма сторонами політичного протистояння спільної відповідальності за розвиток ситуації в Україні і чітке виконання ними норм діючої Конституції і законів;

2. Мораторій на політичне маніпулювання проблемами, які розколюють українську націю (мовні, релігійні питання, членство в НАТО, інших міжнародних союзах і організаціях);

3. Проведення трибічних консультацій між Президентом України, Головою Верховної Ради України і Прем'єр-міністром України і ухвалення консолідованих рішень за основами Стратегії національного розвитку.

Упевнені: тільки шляхом розумного компромісу і взаємних поступок між політичними силами та інститутами влади можна забезпечити цілісність і поступальність державного курсу України, гарантувати конституційні права і свободи українських громадян, консолідувати націю.

Звертаємося до українського суспільства з закликом не допустити втягування людей в масове протистояння, яке певні політичні сили намагаються використати в своїй вузькопартійній меті. Своє слово щодо оптимального вирішення гострої ситуації, що склалася, повинна сказати і українська інтелігенція.

Члени Ради «Українського форуму»:

Семиноженко В.П., Толочко П.П., Олійник Б.І., Мусіяка В.Л., Гриневецький С.Р., Алексеєв Ю.А., Бойко В.Ф., Крючков Г.К., Сирота М.Д., Зленко А.М., Книшов Г.В. і ін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

498