Президент України Віктор Ющенко розцінює намір США розмістити елементи системи протиракетної оборони в Східній Європі як засіб досягнення миру в регіоні.

«Є дві площини формулювання відповіді на це питання. Це двосторонні американо-російські відносини, які я б не хотів зараз коментувати. Є питання європейського характеру. Я б сказав, колективного характеру», - сказав він в інтерв'ю телеканалу «Eвроньюс».

Президент України пояснив, що розвиток будь-якої оборонної моделі в будь-якому регіоні світу, включаючи Європу, посилює основи миру.

«Якщо кожна територія, кожна держава буде краще захищена, якщо вона володітиме засобами оборони, я підкреслюю - оборони, то інтереси мирного співіснування від цього виграють», - сказав він, передає РІА «Новини».

Ющенко вказав, що розміщення компонентів оборонного характеру служитиме не тільки інтересам Польщі і Чехії, але і всієї Європи.

«Розвиток колективної моделі завжди кращий, ніж розвиток біполярних систем протистояння», - відмітив він.

Глава української держави відзначив, що неспівпадання поглядів Президента і прем'єр-міністра України з питання розміщення ПРО в Європі не можна розцінювати як доказ протистояння між двома гілками влади, що зростає.

«Якщо дивитися на історію наших політичних відносин за два останні роки, починаючи з того, що країна стояла на межі війни, громадянської війни, закінчуючи зміною Конституції, то можна легко дати відповідь, чому це відбувається», - сказав Ющенко.

За його словами, «головне ж моє посилання - європейці повинні бути впевнені, що жодного демократичного завоювання «помаранчевої революції» не буде здано, не буде занапащено». Президент України вважає, що «процес, який проходить в Україні, - його потрібно поважати».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314