Українська сторона ніколи не пропонувала обмінятися газотранспортними активами Росії і України.

« Під час засідання Міждержавної комісії в Києві українська сторона піднімала питання про можливість участі українських компаній у видобутку газу і нафти на території Російської Федерації. Але при цьому не було питання про обмін активами», - заявив заступник глави Секретаріату Президента України Олександр Чалий в ефірі «5 каналу» в п'ятницю увечері.

Чалий також підтвердив, що ідея створення меморандуму про співпрацю двох держав в енергетичній сфері належить російській стороні. «10 січня відбулася телефонна розмова між Президентом України і президентом Російської Федерації. Під час телефонної розмови з боку Росії була пропозиція , що було б цікаво мати стратегічний документ співпраці в енергетичній сфері - меморандум про стратегічне партнерство, у тому числі і в газових відносинах», - відзначив він. При цьому Чалий додав , що «ця ідея була позитивно прийнята» українською стороною, оскільки між Росією і Україною «відбулося багато змін у газовій співпраці ».

За словами політика, «в документі мовиться про те, що сторони декларують готовність перейти до упровадження загальних проектів в енергетичній сфері, у тому числі і за рахунок обміну активами», проте «з української сторони не було пропозиції про обмін активами».

« Можу сказати абсолютно відповідально, я можу присягнутися в парламенті, що з боку Президента України ніяких пропозицій щодо обміну активами стосовно нашої газотранспортної системи не надходило», - підкреслив він.

Чалий також відзначив, що Президент України Віктор Ющенко повністю підтримує закон про ГТС України, що набрав 6 лютого у Верховній Раді 430 депутатських голосів.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін на прес-конференції 1 лютого заявив, що Україна зацікавлена брати участь у видобутку газу в Росії в обмін на доступ російської сторони до управління її газотранспортною системою. «Йдеться про об'єднання активів, і українські партнери хотіли б не тільки створити газотранспортний консорціум, але і хотіли б увійти до видобуткових активів на території РФ. Ми це, як правило, не робимо . Але якщо ми пішли на це у налаштуванні відносин з нашими європейськими партнерами - то чому з Україною цього не зробити?», - сказав президент РФ.

У свою чергу Прем'єр-міністр Віктор Янукович сказав, що вважає перспективною пропоновану модель енергетичної співпраці України і Росії, яка припускає об'єднання видобуткових і газотранспортних активів. В той же час він підкреслив, що «йдеться про наміри». «Якщо йтиметься про об'єднання (активів – ред .), то тільки рівних, щоб відносини були п'ятдесят на п'ятдесят», - сказав Янукович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

383