Секретар РНБО України Віталій Гайдук заявляє, що саме від російської сторони поступила пропозиція об'єднати газотранспортні активи Росії і України. Про це він повідомив на брифінгу в п'ятницю, передає кореспондент ForUm’у.

«Проектом меморандуму було передбачено передати українську газотранспортну систему в спільне управління з Російською Федерацією в обмін на надання Україні права видобутку газу на території Росії», - сказав він.

За словами глави РНБО, проект даного меморандуму про співпрацю був переданий українській стороні помічником президента Росії Сергієм Приходько в Києві.

Секретар РНБО нагадав, що після цього Володимир Путін на прес-конференції зробив заяву про те, що від України поступили «революційні пропозиції», що стосуються цієї сфери. Гайдук відзначив, що оскільки на рівні Президента України таких пропозицій не було, Глава української держави зустрівся з прем'єр-міністром для того, щоб з'ясувати, чи формувалися такі пропозиції на рівні урядів.

За словами Гайдука, виявилося, що і на рівні урядів це не було озвучено.

За словами секретаря РНБО, Президент України міг би з'ясувати зі своїм російським колегою Володимиром Путіним - що мала на увазі російська сторона, коли складала проект такого документа, проте в Мюнхені (8 лютого обидва президенти були з візитом у Німеччині – ред.) такої можливості не було. «Можливо, зустріч відбудеться в березні», - сказав Гайдук.

Як повідомлялося, Президент Росії Володимир Путін на прес-конференції 1 лютого заявив, що Україна зацікавлена брати участь у видобутку газу в Росії в обмін на доступ російської сторони до управління її газотранспортною системою. «Йдеться про об'єднання активів, і українські партнери хотіли б не тільки створити газотранспортний консорціум, але і хотіли б увійти до видобуткових активів на території РФ. Ми це, як правило, не робимо. Але якщо ми пішли на це у вибудовуванні відносин з нашими європейськими партнерами - ну чому з Україною цього не зробити?», - сказав президент РФ.

У свою чергу Прем'єр-міністр Віктор Янукович сказав, що вважає перспективною пропоновану модель енергетичної співпраці України і Росії, яка припускає об'єднання видобуткових і газотранспортних активів. В той же час він підкреслив, що «йдеться про наміри». «Якщо йтиметься про об'єднання (активів – ред.), то тільки рівних, щоб відносини були п'ятдесят на п'ятдесят», - сказав Янукович.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

666