Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про заходи з вивчення і популяризації духовної спадщини Івана Франка».

Документом Глава Держави доручив Кабінету Міністрів України: вжити в установленому порядку заходи з заснування Державної премії України імені Івана Франка за видатні заслуги в області літератури, науки, політології, філософії, а також у перекладацькій та інформаційній діяльності, популяризації творчості Івана Франка за межами України.

Також Кабінет Міністрів повинен покласти початок щорічному всеукраїнському літературно-творчому святу «Я син народу, що вгору йде».

Спільно з Національною академією наук України уряд зобов'язаний вжити заходи з: підготовки і видання протягом 2007-2013 рр. академічного зібрання творів Івана Франка в ста томах; підготовки до друку і видання до 160-річчя з дня народження Івана Франка персональної енциклопедії «Іван Франко»; видання протягом 2006-2009 рр. повної бібліографії і наукової біографії Івана Франка; видання вибраних творів Івана Франка в трьох томах англійською, німецькою, польською і російською мовами.

Разом з Київською і Харківською міськими державними адміністраціями Кабінет Міністрів повинен пропрацювати питання про спорудження протягом 2006-2008 рр. пам'ятника Івану Франку в м. Харкові і пам'ятника Івану Франку у вигляді повнофігурної композиції в м. Києві.

Також уряд спільно з Київською міською державною адміністрацією повинен розглянути питання про створення в м. Києві літературно-меморіального музею Івана Франка.

Крім того, Президент зобов'язав Кабмін пропрацювати питання про надання в установленому порядку статусу національного Львівському літературно-меморіальному музею Івана Франка, Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» і внести відповідні пропозиції, вжити невідкладно додаткові заходи у збереженні музейного зібрання, ремонту і охорони приміщень відзначених закладів культури, а також привести свої рішення у відповідність з цим Указом.

Крім того, Ющенко доручив Львівській обласній державній адміністрації пропрацювати питання щодо створення в м. Львові Музею літератури.

Міністерству закордонних справ України, Міністерству культури і туризму України разом з Національною академією наук України необхідно вжити заходи з увічнення пам'яті Івана Франка в державах, в яких він перебував, у разі потреби внести на розгляд Кабінету Міністрів України відповідні пропозиції.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України повинен забезпечити широке освітлення заходів, передбачених цим Указом.

Указ від 27 серпня розміщено на офіційному сайті Глави Держави.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

473