Вступ країн СНД в НАТО не має вносити елемент напруженості в їх відносини з Росією, вважає начальник Генштабу Збройних сил РФ генерал армії Юрій Балуєвський.

«Наша позиція проста і зрозуміла: вступайте, але не привносьте елементи напруженості на наші кордони», - сказав Балуєвський.

«Хочуть Україна і Грузія вступати в НАТО - це їх право. Але Росії небайдуже, яка ситуація буде на її прикордонних територіях», - заявив начальник російського Генштабу.

За його словами, «Грузія і Україна - це наші прикордонні території».

Він нагадав, що в НАТО були розроблені критерії, яким має відповідати держава і її Збройні сили для вступу до альянсу. За його словами, «сьогодні ці критерії настільки розмилися, що їх вже майже не помічають», передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на газету «Новые известия».

При цьому Балуєвський відзначив, що один з таких критеріїв - відсутність конфліктних ситуацій на території держави, яка претендує на вступ до альянсу. Тим часом, за його словами, в Грузії сьогодні не просто конфліктна ситуація - фактично немає цілісності держави.

Як раніше повідомляв ForUm, голова комітету у справах СНД Держдуми Андрій Кокошин вважає, що прагнення політиків України і Грузії інтегрувати свої держави в НАТО приведе лише до ускладнення соціально-економічної і політичної обстановки в цих країнах.

Заявка керівництва Грузії і України на вступ в НАТО «нічого хорошого для населення цих країн не принесе», сказав Кокошин.

«Навпаки, це в усіх сферах поставило б бар'єр, який було б вкрай складно подолати. Йдеться і про економічну, і про політичну сфери. Ці країни опинилися б не на Заході і не в рамках СНД», - підкреслив він.

Відповідаючи на питання, чи представляє це прагнення загрозу для безпеки Росії, Кокошин заявив: «Безумовно. Така загроза може виникнути». «І в нашому плануванні у сфері національної безпеки, у тому числі і у військовому плануванні, ми повинні враховувати такого роду варіанти», - сказав депутат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

402