Українка Ольга Мелень стала єдиним від Європи лауреатом найбільшої в світі екологічної премії – премії Голдмана, і першою українкою в списку лауреатів цієї престижної нагороди за 17 років її існування.

Як повідомила представник у зв'язках з громадськістю Екологічної премії Голдмана в Україні Ганна Патентна, церемонія вручення премії відбулася 24 квітня в Сан-Франциско (США).

Екологічна премія Голдмана була встановлена в 1990 році громадським лідером і філантропом Річардом Голдманом і його дружиною Родой Голдман. Премію Голдмана щорічно одержують лише шість чоловік у світі - поодинці від Північної Америки, Африки, Азії, Південної Америки, Європи, островів і острівних держав. Переможці Екологічної премії Голдмана визначаються міжнародним журі із списку осіб, конфіденційно номінованих світовою мережею екологічних організацій і особистостей. Премія Голдмана у розмірі 125 тис. доларів є найбільшою екологічною премією в світі, передає «УНІАН».

Цього року премію отримали:

Північна Америка - Крейг Уїлльямс, 58 років, штат Кентуккі. Уїлльямс зумів переконати Пентагон відмовитися від планів спалювати застарілу хімічну зброю і заснував всеамериканське неформальне об'єднання, яке виступає за застосування безпечних способів ліквідації застарілої зброї.

Африка - Сайлас Кпанан’Айунг Сіакор, 36 років, Ліберія. Сіакор навів докази того, що колишній президент Ліберії Чарльз Тейлор використовував прибуток, отриманий від безконтрольного вирубування лісу, для оплати 14-річної війни. Докази, зібрані Сіакором з великим ризиком для життя, привели до того, що Рада Безпеки ООН заборонила експорт лісоматеріалів з Ліберії.

Азія - Ю Сяоганг, 55 років, Китай. Протягом багатьох років Ю розробляв новаторські програми управління вододілами і при цьому досліджував і документував соціально-економічний вплив будівництва гребель на населення в Китаї. Його звіти стали основною причиною того, що центральний уряд став виплачувати додаткову компенсацію селянам, яких виселено зі своїх сіл, коли будувалися греблі.

Південна і Центральна Америка - Тарсисіо Фєїтоса да Сільва, 35 років, Бразилія. Да Сільва стоїть на чолі руху за перетворення тропічних лісів на віддалених територіях північної Бразилії, які нещадно вирубуються, в заповідники.

Острови і острівні держави - Енн Каджір, 32 роки, Папуа-Нова Гвінея. Каджір обнародувала докази корупції в уряді Папуа-Нової Гвінеї, який був співучасником незаконного вирубування лісу, що приводило до руйнування останньої великої ділянки тропічного лісу в азіатсько-тихоокеанському регіоні.

Європа - Ольга Мелень, 26 років, Україна. Мелень, працюючи адвокатом, використовувала легальні кошти для припинення будівництва великого каналу в дельті Дунаю, однієї з найцінніших водних територій у світі. За свою діяльність вона піддавалася нападкам з боку уряду, який був при владі до Помаранчевої революції. “Ольга дійсно ризикувала. Вона виступила проти корумпованого державного режиму в той час, коли це було надто небезпечно. Вона і її колеги, а також інші люди, які вели боротьбу проти будівництва каналу, символізують справжній дух Нової Української Демократії”, - відзначив директор Дунайсько-Карпатської програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Майкл Бальтцер.

15 травня в Києві відбудеться прес-конференція Мелень і екологів, які представлять альтернативний проект будівництва каналу в дельті Дунаю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390