Міністр юстиції України Сергій Головатий вважає правильним рішення Кабміну про ліквідацію державного підприємства «Укрспецюст». Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, повідомляє кореспондент ForUm’у.

«Мене дуже здивувало, що ліквідація якогось невеликого державного підприємства сколихнула все суспільство. Вчора одержую петицію від депутатів. Вони просять міністра юстиції пояснити, на підставі чого було призначено ревізію державного підприємства «Укрспецюст», чи не втручається міністр в незалежну діяльність державного підприємства, яке перебуває в системі Міністерства юстиції», - сказав голова Мін’юсту.

Головатий відзначив, що, ставши на посаду міністра юстиції, вирішив перевірити, яке йому «господарство дісталося», і знайшов документи, що стосуються організації конкурсів на кожний рік з продажу конфіскованих товарів для державного підприємства «Укрспецюст». У зв'язку з цим міністр видав указ про перевірку фінансової діяльності цього підприємства, яку здійснювало КРУ. «Державне підприємство обурилося, що міністр перевіряє його фінансову діяльність, хоча в статуті самого підприємства, який був затверджений в 1999 році міністром юстиції, написано, що якраз міністр перевіряє фінансову сферу діяльності підприємства», - пояснив він.

За словами міністра, керівництво «Укрспецюсту» звернулося в господарський суд з позовом до КРУ. 22 березня була винесена постанова про заборону посадовцям КРУ вимагати надання документів «Укрспецюсту». «Все-таки деякі цифри і статистику нам вдалося з'ясувати. Ми виявили шляхом тієї інформації, яка нам була доступна, що... сума доходу, якою розпоряджалося підприємство в 2004 році, становила 18,1 млн. грн., в 2005 р. - 19,6 млн. грн. З 18,1 млн. грн.. у 2004 році підприємство витратило на власні потреби 17,8 млн. грн. - понад 98% від загальної суми доходу. У 2005 році з 19,6 млн. грн. 19,3 млн. грн.. пішло на витрати на власні потрібні, що становить 98,3% від цих коштів», - повідомив він і додав, що згідно з офіційними даними, прибутки «Укрспецюсту» за 2004-2005 роки становили тільки 300 і 330 тис. грн.

Головатий навів приклади, на що підприємство витрачало кошти: на придбання комп'ютерної техніки було витрачено 4,6 млн. грн., яка не «розпакована і лежить на складі», на оренду центрального офісу у Києві - 4,5 млн. грн.; на оплату інформаційно-консультаційних і аудиторських послуг - 1,7 млн. грн., на придбання мобільних телефонів для співробітників в Слов’янську - 200 тис. грн., на придбання канцтоварів - 210 тис. грн.

За словами міністра, «Укрспецюст» надавав добродійну допомогу, що взагалі заборонено робити державним підприємствам, - 170 тис. грн. були надано як допомогу управлінню СБУ в Чернівецькій області.

Головатий пообіцяв, що буде створена ліквідаційна комісія, до складу якої увійдуть представники Мінфіну, КРУ, Мін’юсту, яка здійснюватиме перевірку «Укрспецюсту».

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

840