В четвер Службою безпеки України затримано одного з фігурантів справи про так званий транзитний сервер, який використовувався в ході президентських виборів 2004 року.

Про це повідомив у четвер голова СБУ Ігор Дріжчаний.

"Він затриманий за підозрою у зловживанні службовим становищем і незаконному втручанні в роботу комп'ютерів, їх систем і мереж", - сказав глава СБУ.

Глава СБУ не назвав прізвища і посади затриманого, відзначивши лише, що повідомляє про це "з дозволу слідчого", передає «Інтерфакс-Україна».

В ході слідства, сказав Дріжчаний, "було встановлено, що під час виборів президента 2004 року відбувалися маніпуляції в інформаційно-аналітичній системі "Вибори" як у першому, так і в другому турі голосування".

Сьогодні, сказав він, можна визнавати доведеним, що в роботу серверу втручалися ззовні, "причому робилося це за участю або з відома посадовців ЦВК, відповідальних за її експлуатацію".

За словами голови СБУ, "під час тестування системи "Вибори" інформація передавалася через сервер ритмічно і швидко, практично, секунда в секунду. А ось під час виборів (як у першому, так і в другому турі) затримки в передачі інформації за деякими позиціями складали від 2 до 24 годин".

Протоколи передачі інформації були навмисно знищені, проте, за словами Дріжчаного, "фахівцям вдалося відновити дані, і з'ясувалися дуже цікаві деталі. Затримувалася тільки та частина інформації, яка містила відомості про серйозну перевагу голосів на користь кандидата Ющенка".

Він також виказав припущення, що "електронні дані, отримані в режимі реального часу, могли когось не влаштовувати, а тому затримувалися, не вдавалися до розголосу", а при цьому "на виборчі дільниці могли йти команди про каруселі, мертві душі і т. д.".

Глава СБУ підкреслив, що "рекомендації, підготовлені за матеріалами СБУ, враховані при організації нинішніх виборів, що робить неможливим повторення подібних порушень у майбутньому".

Повністю інтерв'ю Дріжчаного буде опубліковано на сайті агентства увечері в четвер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

598