Анкара розгляне російські пропозиції щодо нового газопроводу через Туреччину, заявив глава Міністерства закордонних справ цієї країни Мовлуд Чавушоглу.

«Ми розглянемо і оцінимо пропозицію Володимира Путіна щодо нового газопроводу через Туреччину. Але пріоритетом для Туреччини є проект TANAP», - заявив Чавушоглу на спільній з главами МЗС Азербайджану і Грузії прес-конференції в місті Карс в середу.

Він зазначив, що підписаний між Анкарою і Москвою меморандум про взаєморозуміння передбачає проведення обговорень з будівництва нового газопроводу.

«Після цих обговорень Туреччина дасть свою відповідь», - підкреслив Чавушоглу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Турецький міністр підкреслив, що проект TANAP є важливим для Туреччини, Грузії та Європи.

«Як ви знаєте, основа цього проекту була закладена нещодавно в Баку. Ми замовили і купили труби. Необхідно докласти зусиль для завершення цього проекту, незважаючи на мінливі ціни на нафту і газ», - заявив турецький міністр.

Як повідомлялося, 1 грудня на переговорах з турецькими партнерами в Анкарі російське керівництво заявило про зупинку газопроводу «Південний потік» з Росії до Болгарії. Тут же був ініційований новий проект - на такий же обсяг 63 млрд кубометрів, призначений для Туреччини і споживачів країн ЄС, які зможуть забирати обсяги торговельного хаба, що їх цікавлять, на кордоні Туреччини та ЄС (Греції).

Газопровід TANAP призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз в рамках Стадії-2 від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини. Як передбачається, пропускна спроможність газопроводу складе, як мінімум, 16 млрд кубометрів, з яких 10 млрд прямуватиме до Європи, 6 млрд кубометрів - в західні регіони Туреччини. Вартість проекту TANAP оцінюється в $10-11 млрд. Учасниками проекту є ДНКАР (58%), BP (12%) і Botas (30%).

Нагадаємо, ВАТ «Газпром» змінює стратегію щодо європейського ринку газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37